Hoeveel calorieën zitten er in een frikandel speciaal?

In een frikandel van 85 gram zitten ongeveer 200 calorieën. Maak je er een frikandel speciaal van, dan tel je 284 calorieën. Ter vergelijking: drie stuks fruit, drie volkoren boterhammen of 150 gram kip leveren ook 200 calorieën. Het ene stuk fruit is natuurlijk het andere niet en in volkoren brood zit ook veel variatie, dus dit is een schatting

Calorieën en koolhydraten in een frikandel

Wat zijn calorieën eigenlijk?

Calorieën zijn een maat voor energie. Je lichaam verbruikt dag en nacht energie; zelfs voor slapen heb je energie nodig. Die energie haal je uit je voeding en meten we met behulp van calorieën. 

Eén calorie is echter zo weinig dat we rekenen per 1000 calorieën, ofwel kilocalorieën (kcal). Koolhydraten leveren per gram 4 kcal, eiwitten ook 4 kcal, vet 9 kcal en alcohol 7 kcal.

Tip

De termen calorie en kilocalorie worden vaak door elkaar gebruikt. Met calorieën wordt eigenlijk vaak kilocalorieën bedoeld.

Hoeveel koolhydraten, vet en eiwit zitten er in een frikandel?

In een frikandel met een gewicht van 85 gram zitten 5,2 gram koolhydraten, 11,1 gram eiwit en 14,6 gram vet. In een frikandel speciaal met een totaal gewicht van 140 gram zit 21,3 gram vet en 10,7 gram koolhydraten, het eiwitgehalte blijft ongeveer gelijk.

Heb je zo’n moment dat je de snackbar niet kunt weerstaan? Kies voor een kroket. In een kroket van 70 gram zitten 131 calorieën, waarvan 13,2 gram koolhydraten, 5,3 gram eiwit en 6,1 gram vet. Dat scheelt enorm in calorieën en vetgehalte.

Aantal calorieën eten per dag, van frikandel of kroket

Hoeveel calorieën heb je per dag nodig?

Er is een basishoeveelheid calorieën die je nodig hebt op een dag. Voor vrouwen is dat ongeveer 1750 - 2000 en voor mannen 2250 - 2500. Toch zegt dit nog niet zoveel.

Hoeveel calorieën je nodig hebt, hangt ook af van de inspanningen die je levert. Op dagen dat je sport verbruik je meer energie. Het is dan verstandig daar rekening mee te houden qua voeding.

Tip

Benieuwd hoeveel calorieën jij op een dag nodig hebt? Gebruik dan onze tool om je caloriebehoefte te berekenen.

Calorieën vs. vetten

Als je alleen naar calorieën kijkt, betekent dat nog niet dat je gezond bezig bent. De calorieën uit de frikandel speciaal komen namelijk vooral uit vetten, en dan ook nog de ‘slechte’ soort: verzadigde vetten. Er zitten weinig tot geen vezels, vitaminen en mineralen in. Meer over verzadigde en onverzadigde vetten lees je hier. Voeding die dus qua calorieën gelijk zijn, kunnen qua gezondheid ver uit elkaar liggen.

Vetten en koolhydraten in bewerkt voedsel zoals bitterballen frikandellen en kroketten

Bewerkt voedsel

Daarnaast is een frikandel bewerkt vlees. Bewerkte voedingsmiddelen vormen een groter risico voor je gezondheid dan onbewerkte voedingsmiddelen.

Bewerkte voedingsmiddelen zijn producten met toevoegingen zoals kleur- en smaakversterkers, verdikkingsmiddelen, zoetstoffen, vulstoffen, glansmiddelen en middelen om de houdbaarheid te verlengen.

Tip

Bewerkt voedsel is slecht voor je gezondheid en vergroot het risico op overgewicht, obesitas en diverse chronische aandoeningen. Je kunt dus het beste zoveel mogelijk onbewerkt voedsel eten.

Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Geschreven door Martijn Pothof, MSc Exercise Science and Health Promotion, Initiatiefnemer van gezondeten.nl

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Voeding Voeding

Wat zijn de ingrediënten van een frikandel?

Een frikandel zou afvalvlees bevatten zoals koeienogen, varkensstaarten, schapen nieren en ander orgaanvlees, maar ... d...

Voeding Voeding

Welke snackbar snack kan ik het beste kiezen?

Het is hier wellicht kiezen tussen een aantal kwaden. Relatief gezien is misschien het één beter dan het ander, maar kan...

Voeding Voeding

Hoeveel calorieën bevat een patatje oorlog?

In een patatje oorlog zitten per 100 gram 292 kilocalorieën. Een portie is ongeveer twee keer zoveel en levert er d...

Gezond leven Gezond leven

Hoeveel calorieën verbrand je met slapen?

Wist jij al dat jouw lichaam ook tijdens het slapen calorieën verbrandt? Want ook dan is je lichaam hard aan het we...

Medisch Medisch

Hoeveel calorieën verbrand je in rust per dag?

Hoeveel calorieën je in rust per dag verbrandt hangt van verschillende factoren af. Iedereen is anders en ook iedereen v...

Toon meer (591)