Rijst is een graangewas dat in water groeit. Het plantje haalt zijn voedingsstoffen uit het water en het water beschermt de plant tegen extreme kou of hitte. Overal ter wereld waar het warm is wordt rijst verbouwd. Vooral in Azië, maar ook in het zuiden van de Verenigde Staten, Brazilië en Egypte. De rijst wordt in Aziatische landen vaak nog met de hand geoogst.
Wilde rijst en zilvervliesrijst
Zilvervlies of wilde rijst is de volkoren en onbewerkte rijstsoort. Deze soort is qua voedingswaarde het beste omdat het naast zetmeel ook vezels bevat. Respectievelijk bevatten wilde rijst en zilvervliesrijst 1,5 en 3 gram voedingsvezels per 100 gram onbereid product.
Witte rijst
Om witte rijst te verkrijgen, worden de kafjes en de zilvervliesjes verwijderd door een molen waar de geoogste rijst in wordt gedaan. Daarna worden de korrels ook nog eens geslepen zodat er mooie witte korrels overblijven.
Soorten rijst
Er bestaan teveel soorten rijst om op te noemen. De bekendste indeling gebeurt aan de hand van de lengte van de korrel. Lang, middellang of kort. Lange rijstsoorten worden vaak gebruikt voor hartige gerechte en korte rijstsoorten voor desserts.
Dan er is ook nog onderscheid te maken tussen droogkokende rijst of plakkerige rijst. In de Nederlandse supermarkt kom je ook vaak Basmati rijst uit India tegen. Deze soort is heel geurig en wordt beschouwd als de "koning" onder de rijstsoorten. Een andere populaire rijstsoort is Pandan rijst uit Thailand. Deze kleverige rijst is licht geurend, heeft een wat melkachtige structuur en past uitstekend bij Aziatische gerechten.
Specifieke rijstsoorten
Er bestaan ook soorten rijst voor het maken van speciale gerechten zoals sushi, risotto of paella. Deze hebben de specifieke eigenschappen die het gerecht nodig heeft, zoals het plakkerige of absorberende vermogen.