Zijn de ingrediënten van vleesvervangers wel gezond?

Zijn de ingrediënten van vleesvervangers wel gezond?

Steeds meer mensen eten vleesvervangers, maar hoe goed en gezond zijn de vleesvervangers en diens ingrediënten eigenlijk? 

Rood en bewerkt vlees

Minder vlees eten is beter voor het milieu, het dierenwelzijn en je gezondheid. Een goed voorbeeld hiervan is het eten, of juist het laten staan, van rood en bewerkt vlees.

De World Health Organisation (WHO) ziet een verband tussen het eten van rood en bewerkt vlees en het risico op (darm)kanker. Door je stukje rood vlees, die ene hamburger of worst te vervangen door een vleesvervanger verlaag je het risico op (darm)kanker.

Ingrediënten vleesvervangers

Echter is het wel belangrijk dat je het vlees voor het juiste alternatief vervangt. Je kunt namelijk nuttige voedingsstoffen (eiwitten, ijzer en vitamine B12) mislopen wanneer je dit niet doet en je kunt zelfs tekorten oplopen.

Je kunt op verschillende manieren vlees vervangen. Denk bijvoorbeeld aan ei, peulvruchten, noten, zaden, jackfruit, melkproducten en kant-en-klare vleesvervangers. Vaak is de basis van een kant-en-klare vleesvervanger een eiwitbron. Dit kun je terugvinden op de verpakking (ingrediëntenlijst) van het product. Een paar voorbeelden:

  • Een kaasschnitzel Vaak gemaakt op basis van melk
  • Vegetarische kipstuckjes Gemaakt met een basis van soja
  • Vegetarische balletjes Op basis van tarwe en soja

Daarnaast worden er extra ingrediënten toegevoegd, bijvoorbeeld verdikkingsmiddelen voor de structuur, specerijen voor de smaak en vitaminen om er een volwaardige vervanger van te maken.

Hoe gezond zijn vleesvervangers?

De kwaliteit van vleesvervangers verschilt en daarom is het aan te raden te letten op de ingrediënten en voedingswaarden. 

Zout

Vaak wordt er (veel) zout toegevoegd aan de vleesvervanger. Deze hoeveelheden kunnen oplopen tot wel 2 gram per portie. Per dag wordt een maximum van 6 gram geadviseerd, daarom is het goed om hier op te letten.

Eiwitten

Het liefst eet je rond de 20 gram eiwitten per maaltijd. Dit kun je al binnenkrijgen door één of meerdere vervanger(s) te kiezen. Bekijk dus wat de hoeveelheid eiwitten (of proteïne) per portie is.

  • Een kaasschnitzel van Valess bevat bijvoorbeeld 13 gram eiwitten per schnitzel. Ook zit er calcium, ijzer en vitamine B12 in.
  • De Kipstuckjes van de vegetarische slager bieden 20 gram eiwitten per 100 gram. Echter bevat deze geen toegevoegde vitaminen of mineralen.
  • Vegetarische balletjes van Albert Heijn bevatten 17 gram eiwit per 100 gram. Daarnaast heeft de fabrikant ijzer en vitamine B12 toegevoegd.
Tip

Vleesvervangers zijn niet per definitie gezond of ongezond. Het is ook van belang om naar je gehele voedingspatroon te kijken, zodat je kunt zien of je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt.

Diëtist Fleur Lassche

Geschreven door Fleur Lassche, Diëtist & Content CreatorBSc Voeding en diëtiek, MSc Health education and promotion, HBO minor Klinische voeding

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

9 gezonde vleesvervangers

Dit zijn de 9 meest gezonde vleesvervangers

Als je jaren geleden vegetariër was, was een kaassoufflé ongeveer het enige alternatief voor vlees. In de tussentijd is ...

vitamine B12 tekort

Herken een vitamine B12 tekort op tijd (aan deze 9 klachten)

Hoe merk je dat je een vitaminetekort hebt? Dit kan zich op diverse manieren uiten. Denk aan vermoeidheid, tintelingen o...

Soja voordelen en nadelen

Soja, de voor- en nadelen op een rij

Vandaag de dag liggen de schappen vol met vleesvervangers en plantaardige melkproducten. Een van de grootste spelers is ...

Prikkelbare darm syndroom (PDS): symptomen, oorzaken en behandeling

Prikkelbare darm syndroom (PDS): symptomen, oorzaken en behandeling

Prikkelbare darm syndroom is het één van de meest voorkomende aandoeningen van het spijsverteringsstelsel. Er wordt mome...

Lekkende darm syndroom

Lekkende darm syndroom

De aandoening 'lekkende darm syndroom' is nog niet bij veel mensen bekend. Wij besteden er daarom in dit artikel aandach...

rood vlees

Rood vlees: is het schadelijk voor je gezondheid?

Een malse, sappige hamburger met een flinke laag saus en een plakje gesmolten kaas. Geserveerd op een knapperig broodje ...

Jackfruit gezond

Jackfruit, een perfecte vleesvervanger?

Ga je op zoek naar vleesvervangers, dan is de kans groot dat je uiteindelijk bij jackfruit uitkomt. Jackfruit vleesverva...

Lees wat je gemist hebt

13556 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'