Steeds meer mensen eten vleesvervangers, maar hoe goed en gezond zijn de vleesvervangers en diens ingrediënten eigenlijk?
Rood en bewerkt vlees
Minder vlees eten is beter voor het milieu, het dierenwelzijn en je gezondheid. Een goed voorbeeld hiervan is het eten, of juist het laten staan, van rood en bewerkt vlees.
De World Health Organisation (WHO) ziet een verband tussen het eten van rood en bewerkt vlees en het risico op (darm)kanker. Door je stukje rood vlees, die ene hamburger of worst te vervangen door een vleesvervanger verlaag je het risico op (darm)kanker.
Ingrediënten vleesvervangers
Echter is het wel belangrijk dat je het vlees voor het juiste alternatief vervangt. Je kunt namelijk nuttige voedingsstoffen (eiwitten, ijzer en vitamine B12) mislopen wanneer je dit niet doet en je kunt zelfs tekorten oplopen.
Je kunt op verschillende manieren vlees vervangen. Denk bijvoorbeeld aan ei, peulvruchten, noten, zaden, jackfruit, melkproducten en kant-en-klare vleesvervangers. Vaak is de basis van een kant-en-klare vleesvervanger een eiwitbron. Dit kun je terugvinden op de verpakking (ingrediëntenlijst) van het product. Een paar voorbeelden:
- Een kaasschnitzel Vaak gemaakt op basis van melk
- Vegetarische kipstuckjes Gemaakt met een basis van soja
- Vegetarische balletjes Op basis van tarwe en soja
Daarnaast worden er extra ingrediënten toegevoegd, bijvoorbeeld verdikkingsmiddelen voor de structuur, specerijen voor de smaak en vitaminen om er een volwaardige vervanger van te maken.
Hoe gezond zijn vleesvervangers?
De kwaliteit van vleesvervangers verschilt en daarom is het aan te raden te letten op de ingrediënten en voedingswaarden.
Zout
Vaak wordt er (veel) zout toegevoegd aan de vleesvervanger. Deze hoeveelheden kunnen oplopen tot wel 2 gram per portie. Per dag wordt een maximum van 6 gram geadviseerd, daarom is het goed om hier op te letten.
Eiwitten
Het liefst eet je rond de 20 gram eiwitten per maaltijd. Dit kun je al binnenkrijgen door één of meerdere vervanger(s) te kiezen. Bekijk dus wat de hoeveelheid eiwitten (of proteïne) per portie is.
- Een kaasschnitzel van Valess bevat bijvoorbeeld 13 gram eiwitten per schnitzel. Ook zit er calcium, ijzer en vitamine B12 in.
- De Kipstuckjes van de vegetarische slager bieden 20 gram eiwitten per 100 gram. Echter bevat deze geen toegevoegde vitaminen of mineralen.
- Vegetarische balletjes van Albert Heijn bevatten 17 gram eiwit per 100 gram. Daarnaast heeft de fabrikant ijzer en vitamine B12 toegevoegd.