Zijn de ingrediënten van vleesvervangers wel gezond?

Zijn de ingrediënten van vleesvervangers wel gezond?

Steeds meer mensen eten vleesvervangers, maar hoe goed en gezond zijn de vleesvervangers en diens ingrediënten eigenlijk? 

Rood en bewerkt vlees

Minder vlees eten is beter voor het milieu, het dierenwelzijn en je gezondheid. Een goed voorbeeld hiervan is het eten, of juist het laten staan, van rood en bewerkt vlees.

De World Health Organisation (WHO) ziet een verband tussen het eten van rood en bewerkt vlees en het risico op (darm)kanker. Door je stukje rood vlees, die ene hamburger of worst te vervangen door een vleesvervanger verlaag je het risico op (darm)kanker.

Ingrediënten vleesvervangers

Echter is het wel belangrijk dat je het vlees voor het juiste alternatief vervangt. Je kunt namelijk nuttige voedingsstoffen (eiwitten, ijzer en vitamine B12) mislopen wanneer je dit niet doet en je kunt zelfs tekorten oplopen.

Je kunt op verschillende manieren vlees vervangen. Denk bijvoorbeeld aan ei, peulvruchten, noten, zaden, jackfruit, melkproducten en kant-en-klare vleesvervangers. Vaak is de basis van een kant-en-klare vleesvervanger een eiwitbron. Dit kun je terugvinden op de verpakking (ingrediëntenlijst) van het product. Een paar voorbeelden:

  • Een kaasschnitzel Vaak gemaakt op basis van melk
  • Vegetarische kipstuckjes Gemaakt met een basis van soja
  • Vegetarische balletjes Op basis van tarwe en soja

Daarnaast worden er extra ingrediënten toegevoegd, bijvoorbeeld verdikkingsmiddelen voor de structuur, specerijen voor de smaak en vitaminen om er een volwaardige vervanger van te maken.

Hoe gezond zijn vleesvervangers?

De kwaliteit van vleesvervangers verschilt en daarom is het aan te raden te letten op de ingrediënten en voedingswaarden. 

Zout

Vaak wordt er (veel) zout toegevoegd aan de vleesvervanger. Deze hoeveelheden kunnen oplopen tot wel 2 gram per portie. Per dag wordt een maximum van 6 gram geadviseerd, daarom is het goed om hier op te letten.

Eiwitten

Het liefst eet je rond de 20 gram eiwitten per maaltijd. Dit kun je al binnenkrijgen door één of meerdere vervanger(s) te kiezen. Bekijk dus wat de hoeveelheid eiwitten (of proteïne) per portie is.

  • Een kaasschnitzel van Valess bevat bijvoorbeeld 13 gram eiwitten per schnitzel. Ook zit er calcium, ijzer en vitamine B12 in.
  • De Kipstuckjes van de vegetarische slager bieden 20 gram eiwitten per 100 gram. Echter bevat deze geen toegevoegde vitaminen of mineralen.
  • Vegetarische balletjes van Albert Heijn bevatten 17 gram eiwit per 100 gram. Daarnaast heeft de fabrikant ijzer en vitamine B12 toegevoegd.
Tip

Vleesvervangers zijn niet per definitie gezond of ongezond. Het is ook van belang om naar je gehele voedingspatroon te kijken, zodat je kunt zien of je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt.

Diëtist Fleur Lassche

Geschreven door Fleur Lassche, BSc Voeding en diëtiek, MSc Health education and promotion, HBO minor Klinische voeding, Diëtist & Content Creator

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Voeding Voeding

Zijn vleesvervangers gezond?

Vleesvervangers zijn over het algemeen gezond. Geschikte vleesvervangers zijn eieren, noten, peulvruchten, jackfruit of ...

Diëten Diëten

Hebben vegetariërs kant-en-klare vleesvervangers nodig?

Vegetariërs dienen vlees goed te vervangen. In de supermarkt kun je veel soorten kant-en-klare vleesvervangers vind...

Voeding Voeding

Wat zijn de ingrediënten van een frikandel?

Een frikandel zou afvalvlees bevatten zoals koeienogen, varkensstaarten, schapen nieren en ander orgaanvlees, maar ... d...

Voeding Voeding

In welke producten zitten dierlijke ingrediënten "verstopt"?

Veel voedingsmiddelen bevatten dierlijke ingrediënten zonder dat je erg in hebt. Voor een vegetariër of veganist kan dit...

Voeding Voeding

Welke koekjes in de supermarkt zijn het gezondst?

Helaas is er geen één koekje te vinden in de supermarkt dat verantwoord is. Uiteraard is dit wel afhankelijk van welke s...

Toon meer (1591)