Is jonge kaas gezonder dan oude kaas?

Is jonge kaas gezonder dan oude kaas?

Rijping

De voedingswaarden van de verschillende soorten kaas verschillen niet erg. De naam van de kaas, jonge kaas, belegen of oud, hangt samen met hoe lang de kaas heeft gerijpt. Hoe langer de kaas heeft gerijpt hoe droger en voller van smaak de kaas meestal is.

Voedingswaarden

Kaas bevat veel gezonde voedingswaarden zoals vitamine A, vitamine B12, calcium, fosfor, magnesium, zink en eiwitten. Het getal wat voor de kaas staat is vooral van belang, bijvoorbeeld 30+ of 48+. Dit getal zegt iets over het vetgehalte in de kaas. In de 30+ kaas zit dus 30% vet in de droge massa, en niet in het vocht van de kaas. Hoe ouder de kaas is, hoe minder vocht er in de kaas zit, en dus wordt het vetpercentage van de kaas als geheel hoger. Jonge kaas is gezonder als het een lager vetpercentage heeft dan een oudere kaas.

Schijf van Vijf

Kaas staat in de Schijf van Vijf als het 30+ of lager is. Echter is kaas wel heel zoutrijk. Dit betekent dat het met mate gegeten moeten worden, vanwege de negatieve invloed van zout op de bloeddruk. Het wordt aangeraden om maximaal 40 gram kaas per dag te eten.

Diëtist Johnny van Schooneveld beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Johnny van Schooneveld, Diëtist bij ORECBSc Voeding en diëtiek

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

vitamine B12 tekort

Herken een vitamine B12 tekort op tijd (aan deze 9 klachten)

Hoe merk je dat je een vitaminetekort hebt? Dit kan zich op diverse manieren uiten. Denk aan vermoeidheid, tintelingen o...

Parmezaanse kaas: de voordelen op een rij

Parmezaanse kaas: de voordelen op een rij

Parmezaanse kaas: het is de perfecte smaakmaker voor Italiaanse gerechten, maar wist je dat het ook gezondheidsvoordelen...

Edamame bonen

Edamame bonen: de belangrijkste gezondheidsvoordelen en risico's van deze groene bonen

Bruine bonen, witte bonen, kidneybonen, bijna iedereen kent ze wel. Maar heb je wel eens edamame bonen gegeten? En weet ...

Cheddar kaas

Cheddar kaas: Voordelen, Nadelen en Intoleranties

De Fransen, Italianen en Nederlanders hebben de naam goede kaasmakers te zijn. Maar de Engelsen? Oh yes! Proef de origin...

cottage cheese

Cottage cheese: de 5 belangrijkste gezondheidsvoordelen

Kaas: er zijn ontzettend veel soorten van dit zuivelproduct. Harde, geperste kazen, zachte, ongeperste en verse kazen. C...

vitamine b

Vitamine B, welke soorten zijn er en waar heb je ze voor nodig?

Vitamine B1, B11 en B12: allemaal verschillende soorten die je vast weleens voorbij hebt zien komen. Maar wist je dat er...

vitamine c

Vitamine C, belangrijk voor meer dan alleen je weerstand

Zorg jij er tijdens het griepseizoen voor dat je extra vitamine C binnenkrijgt? Logisch! De stof staat namelijk bekend a...

Lees wat je gemist hebt

14335 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'