Rijping
De voedingswaarden van de verschillende soorten kaas verschillen niet erg. De naam van de kaas, jonge kaas, belegen of oud, hangt samen met hoe lang de kaas heeft gerijpt. Hoe langer de kaas heeft gerijpt hoe droger en voller van smaak de kaas meestal is.
Voedingswaarden
Kaas bevat veel gezonde voedingswaarden zoals vitamine A, vitamine B12, calcium, fosfor, magnesium, zink en eiwitten. Het getal wat voor de kaas staat is vooral van belang, bijvoorbeeld 30+ of 48+. Dit getal zegt iets over het vetgehalte in de kaas. In de 30+ kaas zit dus 30% vet in de droge massa, en niet in het vocht van de kaas. Hoe ouder de kaas is, hoe minder vocht er in de kaas zit, en dus wordt het vetpercentage van de kaas als geheel hoger. Jonge kaas is gezonder als het een lager vetpercentage heeft dan een oudere kaas.
Schijf van Vijf
Kaas staat in de Schijf van Vijf als het 30+ of lager is. Echter is kaas wel heel zoutrijk. Dit betekent dat het met mate gegeten moeten worden, vanwege de negatieve invloed van zout op de bloeddruk. Het wordt aangeraden om maximaal 40 gram kaas per dag te eten.