In welke producten zit meer zout dan je verwacht?

In welke producten zit meer zout dan je verwacht?

Zout bevat het mineraal natrium. Een teveel aan zout kan de bloeddruk verhogen waardoor er meer risico ontstaat op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Ook heeft het effect op de werking van de nieren. 

Zoute snacks

Pizza's, chips, gezouten noten, drop, soep, bouillon, olijven of een verse maatjesharing. Zomaar een greep uit een aantal hartige voedingsmiddelen waarvan het bij de meeste mensen wel bekend zal zijn dat het veel zout bevat. Maar er zijn ook voedingsmiddelen waarbij je niet snel aan zout denkt, maar waar toch behoorlijk wat zout in zit. 

Verborgen zout

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout is 6 gram per dag. Met de volgende voedingsmiddelen heb je dat al snel bereikt.

  • Kant-en-klaar maaltijden Alle kant-en-klaar maaltijden die je koopt in de supermarkt bevatten enorm veel zout. Niet alleen de lasagne maar ook rijst met kip kerrie bevat al snel meer dan 4 gram zout per maaltijd.
  • Vleesvervangers Het is goed om wat minder vlees te eten. Maar als vlees vervangen wordt door vleesvervangers uit de supermarkt, dan levert dat al snel zo'n 1,5 gram zout per stuk op.
  • Pastasauzen Het is zo makkelijk om een pastagerecht te maken. Even wat gehakt rullen, een groentepakket en een pot pastasaus en je bent klaar. Maar ook zo'n pastasaus bevat per portie al snel 2,3 gram zout.
  • Groenten uit pot Zout is niet alleen een smaakmaker maar ook een conserveermiddel. Om die reden wordt er zout toegevoegd aan groenten in pot en/of blik. Een portie is hier ook goed voor 1 gram zout.
  • Sauzen Even een scheut ketjap of sojasaus door de nasi levert ook zo'n 1,5 gram zout op. Maar ook mosterd en curry bevatten veel zout.
  • Gerookte vis of kip Voordat een product gerookt wordt, ondergaat het eerst een zoutbad. Gerookt vlees bevat per portie ook al meer dan 2 gram zout.
  • Vleeswaren en kaas Veel vleeswaren zoals salami, bacon en ham bevatten veel zout. Maar ook kaas en feta zijn goed voor 1 gram per portie.

Tips om minder zout te eten

Bovenstaande voedingsmiddelen zijn een greep uit de producten waarvan je niet snel zou verwachten dat het veel zout bevat, maar er zijn er natuurlijk veel meer. Je krijgt veel minder zout binnen als je zo min mogelijk bewerkt voedsel eet en zoveel mogelijk zélf maakt. Wanneer je zelf een keukenzout gebruikt, kies dan voor de natrium-arme variant. 

BGN Gewichtsconsulent Gerdien Weezepoel

Geschreven door Gerdien Weezepoel, BGN Gewichtsconsulent & slaapcoachMBO niveau Kinderen met overgewicht, MBO niveau Gewichtsconsulent

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

De aardpeer, vergeten groenten die je niet mag vergeten

Vergeten groenten, herken jij deze mondkost van vroeger nog?

Het begrip “vergeten groenten” zegt letterlijk wat het is; groenten die we vergeten zijn. Het gaat vaak om groenten wel...

9 gezonde vleesvervangers

Dit zijn de 9 meest gezonde vleesvervangers

Als je jaren geleden vegetariër was, was een kaassoufflé ongeveer het enige alternatief voor vlees. In de tussentijd is ...

Verschillende soorten zout

Alles over de gezondheid van de verschillende soorten zout

Zout: wie gebruikt het niet in meer of mindere mate? Zonder zout zijn veel maaltijden toch wat smakeloos. Alhoewel tevee...

rood vlees

Rood vlees: is het schadelijk voor je gezondheid?

Een malse, sappige hamburger met een flinke laag saus en een plakje gesmolten kaas. Geserveerd op een knapperig broodje ...

Parmezaanse kaas: de voordelen op een rij

Parmezaanse kaas: de voordelen op een rij

Parmezaanse kaas: het is de perfecte smaakmaker voor Italiaanse gerechten, maar wist je dat het ook gezondheidsvoordelen...

Cheddar kaas

Cheddar kaas: Voordelen, Nadelen en Intoleranties

De Fransen, Italianen en Nederlanders hebben de naam goede kaasmakers te zijn. Maar de Engelsen? Oh yes! Proef de origin...

 Zeekraal: een van de Zoutste Voedingsmiddelen

Zeekraal: een van de Zoutste Voedingsmiddelen

Zeekraal is een groene groente die wel iets weg heeft van een klein vetplantje. Het is afkomstig uit de zee en heeft kle...

Lees wat je gemist hebt

13837 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'