In welke producten zit meer zout dan je verwacht?

In welke producten zit meer zout dan je verwacht?

Zout bevat het mineraal natrium. Een teveel aan zout kan de bloeddruk verhogen waardoor er meer risico ontstaat op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Ook heeft het effect op de werking van de nieren. 

Zoute snacks

Pizza's, chips, gezouten noten, drop, soep, bouillon, olijven of een verse maatjesharing. Zomaar een greep uit een aantal hartige voedingsmiddelen waarvan het bij de meeste mensen wel bekend zal zijn dat het veel zout bevat. Maar er zijn ook voedingsmiddelen waarbij je niet snel aan zout denkt, maar waar toch behoorlijk wat zout in zit. 

Verborgen zout

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout is 6 gram per dag. Met de volgende voedingsmiddelen heb je dat al snel bereikt.

  • Kant-en-klaar maaltijden Alle kant-en-klaar maaltijden die je koopt in de supermarkt bevatten enorm veel zout. Niet alleen de lasagne maar ook rijst met kip kerrie bevat al snel meer dan 4 gram zout per maaltijd.
  • Vleesvervangers Het is goed om wat minder vlees te eten. Maar als vlees vervangen wordt door vleesvervangers uit de supermarkt, dan levert dat al snel zo'n 1,5 gram zout per stuk op.
  • Pastasauzen Het is zo makkelijk om een pastagerecht te maken. Even wat gehakt rullen, een groentepakket en een pot pastasaus en je bent klaar. Maar ook zo'n pastasaus bevat per portie al snel 2,3 gram zout.
  • Groenten uit pot Zout is niet alleen een smaakmaker maar ook een conserveermiddel. Om die reden wordt er zout toegevoegd aan groenten in pot en/of blik. Een portie is hier ook goed voor 1 gram zout.
  • Sauzen Even een scheut ketjap of sojasaus door de nasi levert ook zo'n 1,5 gram zout op. Maar ook mosterd en curry bevatten veel zout.
  • Gerookte vis of kip Voordat een product gerookt wordt, ondergaat het eerst een zoutbad. Gerookt vlees bevat per portie ook al meer dan 2 gram zout.
  • Vleeswaren en kaas Veel vleeswaren zoals salami, bacon en ham bevatten veel zout. Maar ook kaas en feta zijn goed voor 1 gram per portie.

Tips om minder zout te eten

Bovenstaande voedingsmiddelen zijn een greep uit de producten waarvan je niet snel zou verwachten dat het veel zout bevat, maar er zijn er natuurlijk veel meer. Je krijgt veel minder zout binnen als je zo min mogelijk bewerkt voedsel eet en zoveel mogelijk zélf maakt. Wanneer je zelf een keukenzout gebruikt, kies dan voor de natrium-arme variant. 

BGN Gewichtsconsulent Gerdien Weezepoel

Geschreven door Gerdien Weezepoel, BGN Gewichtsconsulent & slaapcoachMBO niveau Kinderen met overgewicht, MBO niveau Gewichtsconsulent

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Gezond leven Gezond leven

Kan ik meer zout eten als ik extra water drink?

Het zout dat je binnenkrijgt via je voeding kan niet simpelweg verdund worden door extra water te drinken. Het heeft dus...

Sporten Sporten

Hebben sporters meer zout nodig?

Vaak hoor je dat sporters mineralen aanvullen door bijvoorbeeld supplementen. Maar is dit nodig? Sporten en zout Tijde...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Welke voeding is van nature rijk aan zout?

Van nature zit er niet veel zout in voedsel. Zout wordt voornamelijk toegevoegd aan bewerkt voedsel zoals chips, kruiden...

Voeding Voeding

Maakt zout dik?

Zout maakt niet dik, want het bevat geen calorieën, ongeachte welke soort zout. Indirect kun je er wel tijdelijk wat zwa...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Waarom voegen we zout toe aan kookwater?

Er zijn verschillende redenen waarom je ervoor kan kiezen om natriumchloride, oftewel zout, aan je water toe te voegen w...

Toon meer (713)