Wat zijn melkzuurbacteriën?

Wat zijn melkzuurbacteriën?

Fermentatie

Melkzuurbacteriën zetten melksuiker (lactose) om in melkzuur (lactaat). Dit proces wordt fermentatie genoemd. Op deze manier stimuleren melkzuurbacteriën het maken van producten zoals yoghurt, kaas, bier en zuurkool. Melkzuurbacteriën bevinden zich ook in ons lichaam. Ze behoren onder andere tot de darmflora (ook wel het darmmicrobioom genoemd), het microboom van de mond en het huidmicrobioom. Vooral bacteriën die tot het geslacht Lactobacillus en Bifidobacterium behoren zijn bekende melkzuurbacteriën. 

Gezondheidseffecten

Melkzuurbacteriën behoren tot de probiotica. Ze hebben namelijk een positief effect op de gezondheid, zoals het bevorderen van de weerstand en het verminderen van darmklachten.

Gezondeten.nl Voedingswetenschapper Julia Haarhuis

Geschreven door Julia Haarhuis, VoedingswetenschapperBSc Nutrition and health, WO minor Neurowetenschappen, PhD Plant, food and health, MSc Nutritional Epidemiology and Public Health

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Nachtschade, schadelijk of hartstikke gezond?

Nachtschade: Schadelijk of Hartstikke Gezond?

Nachtschadegroenten. Dat klinkt gevaarlijk he? Gelukkig valt dat reuze mee. Grote kans zelfs dat je deze groenten vrijwe...

Nutri score

Nutri-Score: Wat houdt dit voedingskeuzelogo in?

In Nederland wordt de Nutri-Score vanaf half 2022 het officiële voedingskeuzelogo. Wat is de Nutri-Score en hoe werkt he...

peulvruchten

Peulvruchten: de soorten, voedingswaarde en voordelen op een rij

Waar vroeger vooral de bruine en witte bonen op het menu stonden, zie je tegenwoordig een grote verscheidenheid aan (pro...

vitamine b

Vitamine B: functie, soorten en tekorten herkennen

Vitamine B is een wateroplosbare vitamine. In tegenstelling tot de vetoplosbare vitaminen A, D, E en K, kan je lichaam w...

mango

Mango: de 4 belangrijkste gezondheidsvoordelen op een rij

De combinatie van het heerlijk sappige en zoete vruchtvlees en de mooie kleur maakt de mango een ware eyecatcher in hart...

pruimen

Pruimen: laxerend en rijk aan vitaminen

Pruimen, van groen tot paars: de verschillende pruimensoorten vormen een bont gezelschap met ook ieder hun eigen smaak. ...

koriander

3 Bewezen voordelen van koriander (+ zo vervang je het)

Koriander, de een vindt het een hap zeep, de ander een culinaire lekkernij. Over de smaak van verse koriander valt te tw...

Lees wat je gemist hebt

9835 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'