Wat zijn melkzuurbacteriën?

Wat zijn melkzuurbacterië­n­?

Fermentatie

Melkzuurbacteriën zetten melksuiker (lactose) om in melkzuur (lactaat). Dit proces wordt fermentatie genoemd. Op deze manier stimuleren melkzuurbacteriën het maken van producten zoals yoghurt, kaas, bier en zuurkool. Melkzuurbacteriën bevinden zich ook in ons lichaam. Ze behoren onder andere tot de darmflora (ook wel het darmmicrobioom genoemd), het microboom van de mond en het huidmicrobioom. Vooral bacteriën die tot het geslacht Lactobacillus en Bifidobacterium behoren zijn bekende melkzuurbacteriën. 

Gezondheidseffecten

Melkzuurbacteriën behoren tot de probiotica. Ze hebben namelijk een positief effect op de gezondheid, zoals het bevorderen van de weerstand en het verminderen van darmklachten.

Gezondeten.nl Voedingswetenschapper Julia Haarhuis

Geschreven door Julia Haarhuis, BSc Nutrition and health, WO minor Neurowetenschappen, PhD Plant, food and health, MSc Nutritional Epidemiology and Public Health, Voedingswetenschapper

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

VoedingVoeding

Is karnemelk gezond?

Karnemelk is een mager melkproduct en past daarom binnen een gezond voedingspatroon. Karnemelk is dus laag in verzadigd ...

VoedingsstoffenVoedingsstoffen

Wat is kwark?

Kwark is een zuivelproduct wat gemaakt wordt door melk aan te zuren met melkzuurbacteriën. De melk wordt vervolgens inge...

VoedingVoeding

Wat is het verschil tussen yoghurt en kwark?

Yoghurt en kwark zijn totaal andere producten. Yoghurt is gefermenteerde melk. Voor de fermentatie worden melkzuurbacter...

VoedingVoeding

Is (zuur)desembrood gezonder dan normaal brood?

Zuurdesembrood wordt gemaakt van (zuur)desem, meel en water. Doordat er in (zuur)desemdeeg van nature melkzuurbacteriën ...

VoedingVoeding

Is het wetenschappelijk bewezen dat Yakult goed is voor de gezondheid?

Probiotische drank Yakult is een flesje met gefermenteerde melkdrank uit Japan. Per flesje bevat Yakult zo'n 20 miljard...

Toon meer (1108)