Er worden geregeld onderzoeken gedaan naar de gezondheid van Nederlanders en hun eetpatroon. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat er veel Nederlanders niet in lijn eten volgens de Schijf van Vijf.
Buiten de Schijf van Vijf eten
De Schijf van Vijf is het Nederlandse voorlichtingsmodel over voeding. Hierin staat vermeld wat een persoon per dag kan en mag consumeren voor een goede gezondheid. Veel Nederlanders eten minder dan de aanbevolen hoeveelheden van de producten uit de Schijf van Vijf en eten vaker buiten de Schijf van Vijf. Slecht 10 procent van de Nederlanders eet de aanbevolen hoeveelheden uit de Schijf van Vijf.
Zo wordt gemiddeld de aanbevolen hoeveelheid voor groenten, peulvruchten, aardappelen en graanproducten niet behaald. Wel eet men voldoende brood en kaas. Echter kiest men hierbij wel de meest ongezonde variant. Als het om vlees gaat, eet de gemiddelde Nederlander juist te veel. Nederlanders eten meer vlees dan is aanbevolen.
Groente consumptie
Geadviseerd wordt om dagelijks minimaal 250 gram groente te eten. Dit kan zowel rauw als gekookt zijn. De totale consumptie van groente was tussen 2012 en 2016 slechts 129 gram per per persoon dag. Hierbij paste gemiddeld 88 procent in de Schijf van Vijf. Wat uiteindelijk neerkomt op 114 gram groente per dag.
Slechts 5 procent van de Nederlanders tussen de 1 tot 79 jaar eet de minimale hoeveelheid groente. In de leeftijdsgroep 14 tot 30 jaar is dit percentage het laagst. We kunnen dus concluderen dat Nederlanders onvoldoende groente eten en het Nederlandse eetpatroon een stuk gezonder kan.