Het basis bestanddeel van veel sushi is kleverige rijst dat wordt aangevuld met groenten, (rauwe) vis of ei die tussen of op de rijst wordt verwerkt. De ingrediënten kunnen per sushi sterk verschillen en daardoor zijn ook niet alle soorten sushi even gezond.
Voedingsstoffen sushi
Sushi heeft zowel gezonde als minder gezonde kanten. Het gezonde aan sushi is dat het verschillende vitaminen zoals vitamine D en vitamine B12 bevat en daarnaast ook veel eiwitten en omega-3 vetzuren bezit. Echter maakt de grote hoeveelheid witte rijst, de toegevoegde suikers en de zoute sojasaus sushi weer een stuk ongezonder. De bereidingswijze kan dus bepalen of sushi gezond is of niet.
Verstandig sushi eten
Sushi is dus niet per se ongezond. Maar wil je wat meer letten op je gewicht, dan is het niet verstandig om veel sushi met rijst te eten. Kies in dat geval voor sashimi (sushi op basis van vis zonder rijst). Daarnaast is het verstandig om te kiezen voor de gezonde vullingen. Kies voor avocado, komkommer of vis en sla de gefrituurde sushi over. Ook minder vaak dopen in sojasaus maakt je avondje sushi een stuk gezonder.