De meeste mensen trekken een vies gezicht wanneer ze slakken op de menukaart zien staan. En dat terwijl deze slijmerige diertjes super gezond en voedzaam zijn.
Voedingsstoffen
Slakken zit vol eiwit, bevatten nauwelijks vet en zijn koolhydraatarm en suikervrij. Daarnaast zitten ze vol met gezonde nutriënten zoals vitamine E, jodium, koper en magnesium.
Bereidingswijze
Hoe gezond een portie slakken is hangt nog wel even af van de bereidingswijze en waarmee je ze eet. In restaurants worden slakken namelijk vaak geserveerd met kruidenboter. Hierdoor krijg je alsnog veel ongezonde vetten binnnen.
Je kunt slakken op een gezondere manier klaarmaken door ze in de oven te bereiden of te koken.
Eetbare soorten
Er bestaan zo'n 10.000 soorten slakken en lang niet allemaal zijn ze eetbaar. Maar er is goed nieuws, de gewone tuinslak kun je prima eten. De meest populaire soorten zijn de welbekende wijngaardslak, de agaatslak en de segrijnslak.