Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om niet te veel cafeïne binnen te krijgen. Niet alleen in koffie zit cafeïne, ook in voedingsmiddelen zoals chocolade en thee zit een vorm van cafeïne. De cafeïne in thee wordt ook wel theïne genoemd.
Effecten van cafeïne
Cafeïne verbetert de concentratie en prestatie wanneer je er kleine hoeveelheden van binnenkrijgt. Denk hierbij aan een tot twee consumpties per dag, bijvoorbeeld een klein kopje koffie en mok thee. Grotere hoeveelheden per dag kunnen juist nadelige effecten hebben op de gezondheid. Bij meer dan drie tot vier consumpties die rijk zijn aan cafeïne per dag kunnen klachten zoals slapeloosheid en concentratieproblemen ontstaan.
Cafeïne tijdens de zwangerschap
Voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven is het extra belangrijk om niet te veel producten te consumeren waar cafeïne in zit. Het advies voor deze doelgroep is een maximale consumptie van tweehonderd milligram cafeïne per dag.
Te veel cafeïne kan nadelige gevolgen hebben voor het (ongeboren) kind. Zo kan te hoge inname van cafeïne leiden tot een lager geboortegewicht en vertraagde ontwikkeling van de baby. Ook is de kans op vroeggeboorte en een miskraam groter als je veel cafeïne binnenkrijgt.
Cafeïnevrije thee
Om te voorkomen dat je te veel cafeïne binnenkrijgt, kun je tijdens de zwangerschap en tijdens de periode dat je borstvoeding geeft kiezen voor cafeïnevrije producten. Voorbeelden hiervan zijn theesoorten zoals verse gemberthee, muntthee, rooibosthee en kamillethee. Dit zijn theesoorten op basis van kruiden.
Theesoorten op basis van zwarte thee, witte thee en groene thee bevatten hoge hoeveelheden cafeïne en kun je beter zo veel mogelijk laten staan. Denk hierbij aan een standaard kopje aardbeienthee of earl grey.
Alternatieven voor koffie en chocolade
Ook kun je kiezen voor cafeïnevrije koffie in plaats van normale koffie. Op deze manier is het mogelijk om toch te genieten van je dagelijkse kopje koffie en thee zonder dat je te veel cafeïne binnenkrijgt. Als we kijken naar chocolade is het mogelijk om witte chocolade te eten. Witte chocolade is feitelijk een mengsel van suiker, cacaoboter, melkpoeder en vanille. Omdat er geen cacaopoeder in zit bevat witte chocolade geen cafeïne.