Er zijn steeds meer veganistische varianten van kaas te vinden in de supermarkt. Voor veganisten die kaas missen is het zeker een uitkomst. Maar zijn de vegan kazen ook gezond?
Bewerkt
Of veganistische kaas gezond is, hangt af van het type dat je kiest en hoe vaak je het consumeert. De grootste zorg bij sommige soorten veganistische kaas is hoeveel sterk bewerkte ingrediënten ze bevatten. Onderzoek wijst uit dat eetpatronen die de nadruk leggen op natuurlijke, onbewerkte producten over het algemeen voedzamer en gezonder zijn.
Verzadigd vet
Veel vegan kazen zijn gemaakt met kokosolie, wat veel verzadigd vet bevat. Te veel verzadigd vet doet het slechte LDL-cholesterolgehalte in het bloed stijgen. Als je volledig veganistisch eet krijg je minder verzadigde vetten binnen dan vleeseters. Als je een veganist bent hoef je je daarom minder druk te maken om verzadigd vet.
Kaasvervanger
Veganistische kazen zijn geen directe vervanger van normale kazen als je kijkt naar de voedingswaarden. Ze bevatten namelijk weinig eiwitten en calcium. Nu kun je deze voedingsstoffen ook uit andere voedingsmiddelen halen, maar in vergelijking met kazen van melk bevatten veganistische varianten weinig gezonde voedingsstoffen.