Hoewel voor veel ingrediënten geldt dat vers beter is dan gedroogd, geldt dit niet altijd voor pasta. Het zijn namelijk twee verschillende producten, waarbij verse pasta bijvoorbeeld een meer zijdezachte structuur heeft dan gedroogde pasta.
Houdbaarheid
Verse pasta is gemaakt van bloem, eieren, zout en water. De eieren zorgen ervoor dat de verse pasta niet zo lang houdbaar is. Gedroogde pasta bevat vaak enkel bloem, zout en water. De pasta is steviger van structuur (ook na het koken) en kan lang bewaard worden in de voorraadkast.
In vergelijking
De Consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar koelverse pasta en gedroogde pasta. Op het gebied van calorieën gaan de twee soorten gelijk op. Volgens de Consumentenbond gaat het vooral om het vezelgehalte en de hoeveelheid vitamines en mineralen. Volgens de Gezondheidsraad is het eten van vezelrijke producten, zoals de juiste pasta, goed voor het lichaam. Dat komt doordat volkoren producten rijk zijn aan vezels, ijzer en verschillende vitamines zoals vitamine B. Het maakt daarbij dus niet uit of het verse of gedroogde pasta is.