Wat zijn de voedingswaarden van een Big Mac?

Wat zijn de voedingswaarden van een Big Mac?

De Big Mac van McDonalds is een van de populairste hamburgers op het menu van de fastfoodketen. Een Big Mac bestaat uit twee rundvleesburgers op een drie-delig broodje met sla, cheddarkaas, uitjes, plakjes augurk en saus.

De Big Mac bevat zo'n 525 kcal. Voor een vrouw is dit gemiddeld één vierde van haar aanbevolen dagelijkse hoeveelheid energie en voor een man is dit ongeveer één vijfde deel van de ADH. 

Voedingswaarden van de BigMac

De calorieën van een Big Mac bestaan voor een groot deel uit vetten. Er zit 27 gram vet in een Big Mac, wat gelijk is aan 243 kcal. 10 gram van deze vetten zijn verzadigde vetten, dat is 90 kcal. Deze vetten komen voornamelijk uit het vlees, de kaas en de saus.

Naast vetten, bestaat de Big Mac uit 43 gram koolhydraten, dit is 172 kcal. Hiervan is 8,9 gram suiker. De koolhydraten (en de suiker) zitten in het broodje, maar ook in de saus.

Verder bestaat de Big Mac voor 27 gram uit eiwitten, dat is 108 kcal. De eiwitten zitten met name in de hamburgers.

Tot slot bevat de Big Mac 3,4 gram vezels en 2,2 gram zout. De vezels komen uit de sla, uitjes, augurk en het broodje en het zout zit met name in het broodje, de hamburger en de saus.

Warme maaltijd

De richtlijn voor een gezonde totale warme maaltijd ligt tussen de 550 en 950 kcal. De Big Mac staat met 525 kcal gelijk een kleine warme maaltijd. Een Big Mac bevat echter te veel vetten, zout, suiker en te weinig groenten en vezels om een gezonde maaltijd genoemd te worden. Dit maakt dat de Big Mac bij uitzondering gegeten kan worden als warme maaltijd.

Conclusie

De voedingswaarden van een Big Mac bestaan uit relatief veel vetten, zout en suiker en weinig groenten en vezels. Hierdoor kan deze niet worden gezien als een gezonde maaltijd.

Anniek Ebbers

Geschreven door Anniek Ebbers, BSc Gezondheidspsychologie, BSc Voeding en diëtiek, Diëtist en Psycholoog

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

VoedingVoeding

Hoeveel calorieën bevat een Big Mac?

Iedereen kent de beroemde Big Mac wel van McDonald's. Dit is een broodje met maar liefst twee rundvlees hamburgers, sla,...

VoedingVoeding

Veranderen de voedingswaarden van brood in een tosti?

Een tosti bestaat vaak uit één of twee boterhammen met kaas (en soms ham) die gegrild worden. Dit heeft al...

VoedingsstoffenVoedingsstoffen

Heeft bladgoud voedingswaarden?

Bladgoud, of ook wel eetbaar goud genoemd, is een vorm van goud die erg dun is en die wordt gebruikt om voeding mee te v...

VoedingVoeding

Bevat kalkoenfilet dezelfde voedingswaarden als kipfilet?

Kalkoenfilet en kipfilet verschillen qua voedingswaarden. Kalkoenfilet bevat circa 102 kcal per 100 gram en kipfilet cir...

VoedingVoeding

Is (dure) kokosyoghurt gezonder dan normale yoghurt?

Kokosyoghurt wordt gemaakt van kokosmelk, melkzuurbacteriën en eventuele andere toevoegingen. Bij normale yoghurt wordt ...

Toon meer (1101)