Is yoghurt gezonder dan kwark?

Is yoghurt gezonder dan kwark?

Yoghurt of kwark zijn niet per definitie gezonder in vergelijking met elkaar. Volle yoghurt en (half)volle kwark staan in ieder geval niet in de Schijf van Vijf, omdat beiden van nature veel verzadigd vet bevatten.

Eiwitten en calorieën

Yoghurt en kwark hebben verschillende voedingswaarden die beiden voordelen bieden. Zo bevat kwark meer eiwitten en calorieën, wat handig is voor bijvoorbeeld sporters. Voor mensen die willen afvallen zal yoghurt gunstiger zijn. Zo zit er tussen 100 gram halfvolle yoghurt en kwark ruim 100 kcal verschil. 

Verzadigde vetten en vitamines

Daarnaast zit er in kwark meer verzadigd vet dan in yoghurt. Tenzij het gaat om de magere varianten van beiden. Dan is het verschil minimaal. Verder bevat kwark meer vitamine A, B1, B12 en K. Daarentegen bevat yoghurt meer calcium.

Vermijd volle variant

Kortom, yoghurt en kwark heeft elk zijn eigen voordelen en kunnen beiden goed passen in een gezond voedingspatroon, zolang het niet gaat om de volle variant.

Rabia Kechouch beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Rabia Kechouh, BSc Voeding en diëtiek, Diëtist i.o.

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Voeding Voeding

Wat is het verschil tussen yoghurt en kwark?

Yoghurt en kwark zijn totaal andere producten. Yoghurt is gefermenteerde melk. Voor de fermentatie worden melkzuurbacter...

Voeding Voeding

Bevat magere kwark net zoveel eiwit als volle kwark?

Nee, magere kwark bevat niet evenveel eiwit als volle kwark. In 100 gram magere kwark zit 8,5 gram eiwitten en in 100 gr...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Wat is kwark?

Kwark is een zuivelproduct wat gemaakt wordt door melk aan te zuren met melkzuurbacteriën. De melk wordt vervolgens inge...

Voeding Voeding

Is (dure) kokosyoghurt gezonder dan normale yoghurt?

Kokosyoghurt wordt gemaakt van kokosmelk, melkzuurbacteriën en eventuele andere toevoegingen. Bij normale yoghurt wordt ...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Wat is yoghurt?

Yoghurt is een zuivelproduct dat wordt geproduceerd door bacteriële fermentatie van melk. De bacteriën produceren melkzu...

Toon meer (186)