Yoghurt of kwark zijn niet per definitie gezonder in vergelijking met elkaar. Volle yoghurt en (half)volle kwark staan in ieder geval niet in de Schijf van Vijf, omdat beiden van nature veel verzadigd vet bevatten.
Eiwitten en calorieën
Yoghurt en kwark hebben verschillende voedingswaarden die beiden voordelen bieden. Zo bevat kwark meer eiwitten en calorieën, wat handig is voor bijvoorbeeld sporters. Voor mensen die willen afvallen zal yoghurt gunstiger zijn. Zo zit er tussen 100 gram halfvolle yoghurt en kwark ruim 100 kcal verschil.
Verzadigde vetten en vitamines
Daarnaast zit er in kwark meer verzadigd vet dan in yoghurt. Tenzij het gaat om de magere varianten van beiden. Dan is het verschil minimaal. Verder bevat kwark meer vitamine A, B1, B12 en K. Daarentegen bevat yoghurt meer calcium.
Vermijd volle variant
Kortom, yoghurt en kwark heeft elk zijn eigen voordelen en kunnen beiden goed passen in een gezond voedingspatroon, zolang het niet gaat om de volle variant.