Mueslirepen zijn een makkelijke en lekkere snack. Veel consumenten zien mueslirepen als een gezond tussendoortje. Jammer genoeg zijn de meeste repen in de supermarkten ongezond door een grote hoeveelheid toegevoegd suiker. Gezonde mueslirepen maak je daarom het beste zelf.
Mueslirepen bestaan over het algemeen uit havervlokken, gedroogd fruit, olie en een zoetmiddel zoals honing of melasse, een stroopachtig suikerproduct. Dit zorgt voor een zoete smaak en dat de muesli aan elkaar blijft plakken en niet uit elkaar valt.
Vervangende ingrediënten
Om een gezonde mueslireep te maken kan je minder honing in de reep doen of dadels toevoegen. Dit bevat alsnog suiker maar bevat meer gezonde voedingsstoffen uit het fruit zelf. Het is ook mogelijk om zoetstoffen zoals stevia toe te voegen, al heb je dan wel meer kans dat de reep eerder uit elkaar valt.
Recept gezonde mueslireep
Het Voedingscentrum heeft op haar site recepten voor gezonde snacks. Dit recept voor gezondere energierepen kan worden gebruikt als een gezondere variant op kant-en-klare mueslirepen. Gedroogd fruit is wel een dagkeuze volgens Het Voedingscentrum. Dit betekent dat dit buiten de Schijf van Vijf valt, maar wel dagelijks gegeten mag worden als een extraatje. Dit komt omdat de voorkeur uitgaat naar vers fruit.
Voor 8 porties heb je nodig:
- 200 gram pitloze dadels
- 50 gram ongezouten noten
- 30 gram havervlokken
- 30 gram rozijnen
- 1 theelepel geraspte sinaasappelschil
Voor de bereiding maal je de dadels fijn met een blender tot een plakkende massa. Je kunt eventueel een lepel water toevoegen. Voeg vervolgens de noten toe en maal weer enkele seconden. Voeg de andere ingrediënten toe en meng deze met een vork door het dadel-notenmengsel. Vorm hierna een rol van het mengsel en snijd het in tien stukken. Druk de stukken lichtelijk plat. Laat ze vervolgens minimaal 2 uur afgedekt opstijven op een koele plaats. Bewaar de repen in een afgesloten doos of verpak ze per stuk in bakpapier.