Hoe maak je zelf gezonde mueslirepen?

Hoe maak je zelf gezonde mueslirepen?

Mueslirepen zijn een makkelijke en lekkere snack. Veel consumenten zien mueslirepen als een gezond tussendoortje. Jammer genoeg zijn de meeste repen in de supermarkten ongezond door een grote hoeveelheid toegevoegd suiker. Gezonde mueslirepen maak je daarom het beste zelf. 

Mueslirepen bestaan over het algemeen uit havervlokken, gedroogd fruit, olie en een zoetmiddel zoals honing of melasse, een stroopachtig suikerproduct. Dit zorgt voor een zoete smaak en dat de muesli aan elkaar blijft plakken en niet uit elkaar valt. 

Vervangende ingrediënten

Om een gezonde mueslireep te maken kan je minder honing in de reep doen of dadels toevoegen. Dit bevat alsnog suiker maar bevat meer gezonde voedingsstoffen uit het fruit zelf. Het is ook mogelijk om zoetstoffen zoals stevia toe te voegen, al heb je dan wel meer kans dat de reep eerder uit elkaar valt.

Recept gezonde mueslireep

Het Voedingscentrum heeft op haar site recepten voor gezonde snacks. Dit recept voor gezondere energierepen kan worden gebruikt als een gezondere variant op kant-en-klare mueslirepen. Gedroogd fruit is wel een dagkeuze volgens Het Voedingscentrum. Dit betekent dat dit buiten de Schijf van Vijf valt, maar wel dagelijks gegeten mag worden als een extraatje. Dit komt omdat de voorkeur uitgaat naar vers fruit.

Voor 8 porties heb je nodig:

  • 200 gram pitloze dadels
  • 50 gram ongezouten noten
  • 30 gram havervlokken
  • 30 gram rozijnen
  • 1 theelepel geraspte sinaasappelschil  

Voor de bereiding maal je de dadels fijn met een blender tot een plakkende massa. Je kunt eventueel een lepel water toevoegen. Voeg vervolgens de noten toe en maal weer enkele seconden. Voeg de andere ingrediënten toe en meng deze met een vork door het dadel-notenmengsel. Vorm hierna een rol van het mengsel en snijd het in tien stukken. Druk de stukken lichtelijk plat. Laat ze vervolgens minimaal 2 uur afgedekt opstijven op een koele plaats. Bewaar de repen in een afgesloten doos of verpak ze per stuk in bakpapier. 

Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen

Geschreven door Desiré van der Kruk, DiëtistBSc Voeding en diëtiek, WO niveau Nutrition, Exercise and Sports

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Noten gezond

Noten gezond? Wij zetten alle voordelen op een rij!

Noten zijn droge vruchten en groeien aan bomen. Noten zijn omhuld met een harde vruchtwand, namelijk vaak een harde hout...

Gezonde tussendoortjes

Gezonde tussendoortjes

Ben je op zoek naar gezonde tussendoortjes? De schappen in de supermarkt liggen vol met "gezonde" tussendoortjes. Je moe...

Rauwe honing: waarom koudgeslingerde honing gezond is

Rauwe honing: waarom koudgeslingerde honing gezond is

Rauwe honing is gezonder dan 'gewone' honing. Het is zuivere honing, zoals de natuur het bedoeld heeft. Het wordt ook we...

Kaki fruit gezond

De 5 belangrijkste voordelen van kaki fruit (Sharonfruit)

Kakis' zijn relatief onbekende vruchten, afkomstig uit China. Je kunt ze herkennen aan een felle, oranje kleur. Als je z...

macadamianoten

6 Redenen om vaker macadamianoten te eten

De macadamianoot wordt gezien als het prijzige en minder bekende broertje van de walnoot, hazelnoot en cashewnoot. Maar ...

dadels

7 redenen om meer dadels te eten (en 2 om het niet te doen)

Eet jij wel eens dadels? En kies je dan voor vers of gedroogd? De kleverige vruchten zijn zoet, super smaakvol en zitten...

suiker

Suiker: de ongezoete waarheid

Er is veel te doen over suiker. Het geeft een lekkere smaak, maar wordt ook vaak als boosdoener gezien. Is het terecht d...

Lees wat je gemist hebt

10030 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'