Appelazijn: gezondheidsvoordelen, voedingswaarde en bijwerkingen

Over appelazijn gaan de meest fantastische verhalen rond. Zo zou je ervan afvallen, zou je er bestrijdingsmiddelen op voeding mee kunnen afspoelen en zou het voor een natuurlijke reiniging van je lichaam zorgen.

Daarnaast wordt het niet alleen geconsumeerd, maar ook als oplossing voor allerlei andere lichamelijke en huishoudelijke probleempjes ingezet. 

Maar moet je deze verhalen over appelazijn als wondermiddel allemaal wel geloven? En in hoeverre is appelazijn gezond? Ik vertel je de waarheid over appelazijn.

Diëtist Fleur Lassche

Geschreven door Fleur Lassche, Diëtist & Content CreatorBSc Voeding en diëtiek, MSc Health education and promotion, HBO minor Klinische voeding

Appelazijn

Wat is appelazijn?

Appelazijn is een natuurlijk product van gefermenteerde appels.

Fermentatie is het proces waarbij bacteriën, schimmels of gisten de stoffen in een product omzetten.

Hierbij treedt een verandering in smaak, geur, uiterlijk of zuurgraad op. 

Tip

Je kunt appel azijn gebruiken bij het koken en bakken, als saladedressing of als conserveringsmiddel.

Hoe wordt appelazijn gemaakt?

Appelciderazijn wordt gemaakt in twee stappen. Eerst worden geplette appels blootgesteld aan gist. Gist fermenteert de suikers in de appels en zet deze om in alcohol.

Vervolgens worden er bacteriën toegevoegd, waardoor de alcohol verder vergist. In deze stap wordt azijnzuur gevormd. Dit zuur is verantwoordelijk voor de gezondheidsvoordelen van appelazijn

Wat is het verschil tussen appelazijn en appelciderazijn? Beide zijn hetzelfde, maar sommige fabrikanten gebruiken een ander productieproces.

Voor appelciderazijn worden de appels eerst tot sap verwerkt terwijl bij appelazijn juist met hele appels en appelresten gewerkt wordt.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Wist je dat...

...appelazijn eigenlijk appelciderazijn heet? Het azijnzuur vormt 5-6% van de appelazijn, daarnaast bevat het water en andere zuren

Voedingswaarden appelazijn

Als je weleens appelazijn hebt geproefd, herinner je je ongetwijfeld de zure smaak ervan.

De zuurheid van een stof wordt aangegeven op de pH-schaal. Deze loopt van 0 tot 14. Een pH lager dan 7 is zuur, en een pH hoger dan 7 is basisch. Azijnzuur, het hoofdbestanddeel van appelazijn, heeft een zeer zure pH, die ligt tussen 2 en 3.

Een eetlepel appelazijn (15 gram) bevat: 

  • 3,1 kcal 
  • 0,1 gram koolhydraten (suiker)
  • 1 mg calcium
  • 0,7 mg magnesium
  • 1,2 mg fosfor
  • 10,8 mg kalium
  • 0,7 mg natrium 
  • 13,8 mg water 

Appelazijn van goede kwaliteit bevat ook enkele aminozuren en antioxidanten.

Wist je dat...

...het azijnzuur in de appelazijn de vloeistof een zure geur en smaak geeft? Ciderazijn bevat 5 tot 6% azijnzuur. Onderzoekers geloven dat dit zuur verantwoordelijk is voor de gezondheidsvoordelen van appelciderazijn

Moeder in biologische appelazijn

Biologische, ongefilterde appelciderazijn bevat ook een substantie genaamd ‘moeder’. Deze combinatie van gist en bacteriën wordt tijdens de fermentatie gevormd. Het fungeert als probiotica en maakt azijn troebel.

Sommige mensen geloven dat de ‘moeder’ verantwoordelijk is voor het grootste deel van de gezondheidsvoordelen. Er zijn echter geen onderzoeken die deze bewering ondersteunen.

Gezondheidsvoordelen Appelazijn: De Feiten

Waar is appelazijn allemaal goed voor? Je hoort en leest veel over de voordelen van appelazijn. De substantie wordt al eeuwenlang gebruikt in de keuken en als remedie bij verschillende kwaaltjes.

Er is echter heel weinig wetenschappelijk onderzoek dat de gezondheidsvoordelen van appelazijn aantoont. Om goede conclusies te kunnen trekken is aanvullend onderzoek vereist. 

We duiken in het weinige wetenschappelijke onderzoek dat er wél is rondom de gezondheidsvoordelen van appelazijn.

Azijnzuur kan schadelijke bacteriën doden

Voordeel 1: Azijnzuur kan schadelijke bacteriën doden

Waar is appelazijn goed voor? Het hoofdbestanddeel in appelazijn is azijnzuur.

Dit kan helpen om schadelijke bacteriën of andere ziekteverwekkers te doden.

Ook voorkomt azijn dat bacteriën de kans krijgen om zich te vermenigvuldigen. 

Azijn heeft dus bacteriedodende eigenschappen. Traditioneel gezien wordt azijn gebruikt voor schoonmaken, desinfecteren en het behandelen van schimmelnagels, luizen, wratten en oorontstekingen. 

Azijn wordt ook als conserveringsmiddel van voeding ingezet. Uit onderzoek blijkt dat dit de groei van bacteriën zoals E.Coli afremt, waarmee de kans kleiner wordt dat voedsel bederft. Het gebruik van appelazijn is een natuurlijke manier om voedsel te conserveren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Wist je dat...

...Hippocrates, de Griekse grondlegger van de westerse geneeskunde, 2000 jaar geleden al azijn gebruikte om wonden te reinigen?

Voordeel 2: Appelazijn kan bijdragen aan stabieler bloedsuiker bij diabeten 

Verschillende onderzoeken tonen aan dat appelazijn een rol kan spelen in het behandelen van type 2 diabetes. Hoe zit dat precies? 

Je bloedsuikerspiegel stijgt en daalt de hele dag door, dat is normaal. Zo lang je bloedsuiker binnen een veilige marge blijft is er niets aan de hand. Insuline zorgt ervoor dat suiker kan worden opgenomen in je lichaamscellen, waar de suiker wordt omgezet in energie. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel stabiel. 

Als je diabetes type 2 hebt, maakt je lichaam te weinig insuline aan of reageert het er niet goed op. Je bent dan insulineresistent. Het gevolg is dat je bloedsuiker omhoog schiet wanneer je iets eet, maar vervolgens niet genoeg daalt. 

Een hoge bloedsuikerspiegel kan leiden tot veroudering en chronische ziekten. Om je bloedsuikerspiegel te reguleren is het verstandig om zo min mogelijk geraffineerde koolhydraten en suikers te eten. 

Diverse studies laten zien dat azijn voordelen kan bieden voor je bloedsuiker en insuline niveau. Wetenschappers concludeerden dat azijn de insulinegevoeligheid met 19-34% kan verbeteren tijdens een koolhydraatrijke maaltijd. Ook tonen verschillende onderzoeken aan dat azijn de insuline functie kan verbeteren, wat resulteert in een lager bloedsuikerniveau na de maaltijd. 

Hoewel deze onderzoeksresultaten veelbelovend zijn, is er uitgebreider en aanvullend onderzoek nodig naar het effect van appelazijn op je bloedsuikerspiegel.

Appelazijn kan bijdragen aan gewichtsverlies

Voordeel 3: Appelazijn kan bijdragen aan gewichtsverlies

Een aantal studies laat zien dat appelazijn kan bijdragen aan gewichtsverlies.

Dat werkt als volgt: azijn kan je een vol gevoel geven.

Hierdoor eet je de rest van de dag minder calorieën en zou je kunnen afvallen. 

Tip

Doe je aan een vorm van vasten, zoals bijvoorbeeld intermittent fasting, dan zou een scheutje appelazijn bij je laatste maaltijd van de dag kunnen zorgen dat je minder snel honger hebt tijdens de vastenperiode.

Zo aten de deelnemers aan een onderzoek gemiddeld zo’n 200 tot 275 kilocalorieën minder per dag, doordat ze azijn consumeerden bij een calorierijke maaltijd. 

Een andere studie toonde aan dat de consumptie van appelazijn leidde tot verminderd buikvet en gewichtsverlies bij 175 mensen met obesitas. 

Het is niet bewezen dat appelazijn capsules helpen bij het afvallen. Het is ontzettend belangrijk om je te realiseren dat afvallen altijd een optelsom is. Het is geen kwestie van één product eten en afwachten. 

Tip

Afvallen bereik je met de combinatie van een gevarieerd eetpatroon, voldoende beweging en gezonde leefstijl gewoonten. 

Voordeel 4: Appel azijn kan leiden tot een gezonder hart bij dieren

Hart- en vaatziekten vormen één van de belangrijkste doodsoorzaken. Verschillende factoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van deze ziekten. Denk aan je bloeddruk, maar ook aan de vetten in je bloed, zoals cholesterol en triglyceriden. 

Dierstudies tonen aan dat appel azijn kan bijdragen aan een lagere bloeddruk en een verlaging van je cholesterolgehalte en het aantal triglyceriden. 

Er is echter nog geen onderzoek naar dit verband bij mensen uitgevoerd. Daarom is niet wetenschappelijk aangetoond dat appel azijn kan leiden tot een lagere kans op hart- en vaatziekten bij mensen.

Appel azijn bevat antimicrobiële eigenschappen

Voordeel 5: Appelazijn kan bijdragen aan een gezonde huid

Je kunt de relatie tussen appelazijn en de huid tegenkomen. Dit is niet zonder reden. 

Appelazijn is van nature zuur en bevat antimicrobiële, ofwel antibacteriële, eigenschappen.

Je huid heeft ook een bepaalde zuurgraad, die wordt weergegeven in een pH-waarde.

Door de antibacteriële eigenschap zou appelazijn in theorie kunnen bijdragen aan huidaandoeningen die ontstaan vanuit een ontsteking. 

Heb je last van bepaalde huidaandoeningen, zoals een droge huid of eczeem? Dan zou het aanbrengen van appelazijn kunnen helpen om de pH-waarde van je huid te herstellen en beschermen.

Toch bleek uit onderzoek onder 22 mensen met eczeem dat het aanbrengen van appel azijn leidde tot huidirritatie. Daarom is er meer onderzoek nodig naar het effect van azijn op je huid om harde conclusies te kunnen trekken. 

Tip

Wil je appelazijn op je (geïrriteerde) huid gebruiken? Raadpleeg dan eerst je huisarts. Onverdunde appelazijn kan brandplekken veroorzaken. 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Bijwerkingen van te veel appelazijn

Vooral wanneer appelazijn in te grote hoeveelheden wordt geconsumeerd, kunnen er onprettige neveneffecten optreden. Onderzoek wijst een aantal veelvoorkomende bijwerkingen uit:

  1. Appelazijn kan de snelheid waarmee voedsel je maag verlaat vertragen, resulterend in een verstoorde maag en bloedsuikerspiegel
  2. Hoewel appelazijn kan bijdragen aan een gevuld gevoel, kan consumptie ook leiden tot misselijkheid en problemen met je spijsvertering
  3. Hoge hoeveelheden azijnzuur kunnen leiden tot beschadiging van je tandglazuur 
  4. Appelazijn kan leiden tot irritatie op je huid en in je keel 
  5. Enkele medicijnen kunnen reageren met appelazijn, zoals insuline-medicijnen en vochtafdrijvende medicatie 
  6. Vrouwen met osteoporose moeten op hun hoede zijn voor appelciderazijn. Bij regelmatig gebruik zou appelciderazijn de botdichtheid kunnen verminderen. Omdat het de insulineniveaus kan veranderen, kun je als je diabetes hebt beter geen appelciderazijn gebruiken zonder dit eerst met een arts te overleggen

Is appel azijn veilig?

Zitten er aan appelazijn nadelen? Dat te veel appelazijn drinken schadelijk kan zijn, laat onderstaand verhaal zien. 

Een onderzoek naar een ziekenhuisopname van een 28-jarige vrouw wees uit dat ze 6 jaar lang iedere dag 250 milliliter met water verdund appelazijn dronk. De artsen constateerden naast een laag kaliumniveau en andere bloedafwijkingen ook osteoporose. Deze botontkalking komt zelden voor bij jonge mensen.

De artsen concludeerden dat deze opvallende klachten een gevolg waren van haar extreme appelazijn-consumptie

Tip

Dagelijks meer dan twee eetlepels verdund appelazijn drinken is absoluut niet aan te raden! Misschien ben je na het lezen van de mogelijke bijwerkingen een beetje huiverig geworden. Dat is gelukkig niet nodig. Het is wel belangrijk om appelazijn altijd met mate te consumeren. 

appelazijn dressing

Hoeveel appelazijn mag je per dag drinken?

Je kunt appelazijn het beste toevoegen aan gerechten wanneer dit echt bijdraagt aan de smaak. 

Ook dan profiteer je van de mogelijke gezondheidsvoordelen. Zo hoef je echt niet bang te zijn voor negatieve gevolgen.

Tip

Als je de smaak van appelazijn te intens vindt, kun je de azijn natuurlijk altijd wat verdunnen met water.

Appelazijn gebruiken

Wil je appel azijn op een verantwoorde manier toevoegen aan je eetpatroon? Dan kun je dat doen met simpele appelazijn recepten: 

  • Vermeng appelazijn met olijfolie tot een saladedressing
  • Maak een lekkere vleesmarinade met appelazijn, wijn, knoflook, sojasaus, ui en cayennepeper
  • Voeg appelazijn toe aan je saus op basis van tomaten voor een vollere smaak
  • Giet wat appelazijn door je soep om alle smaken goed tot recht te laten komen
  • Gebruik appelazijn bij het bakken voor extra smaak en textuur, zeker wanneer je veganistisch bakt 
Wist je dat...

...een saladedressing met appelazijn erg goed smaakt in combinatie met bladgroenten, komkommer en tomaat?

Andere toepassingen van appelazijn

Je kunt appel azijn consumeren, maar je kunt het ook voor vele andere toepassingen gebruiken. 

  • Gebruik appelazijn als schoonmaakmiddel en om te ontkalken
  • Voorkom dat je voedsel bederft en conserveer het in appelazijn
  • Vang er fruitvliegjes mee: giet wat appelazijn en een paar druppels afwasmiddel in een schaaltje
  • Reinig je tandenborstel ermee, vanwege de antibacteriële eigenschappen van appelazijn
appelazijn supermarkt

Appelazijn kopen

Je kunt appelazijn kopen in de supermarkt maar ook bij specialistische winkels en webshops.

Daar is meer keus in verschillende soorten appel azijn.

Zo kun je appelazijn met toevoegingen kopen of appelazijn in de vorm van capsules bestellen.

Beoordeel dit artikel

Diëtist Fleur Lassche

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over Koolhydraten

Alles wat jij moet weten over koolhydraten

Koolhydraten hebben vaak een slechte naam en worden al snel gelinkt aan gewichtstoename. Maar niet alle koolhydraten zij...

Afvallen

Afvallen, hoe doe je dat op een gezonde manier?

5 Kilo afvallen in 3 weken. Klinkt dat te mooi om waard te zijn? Dan is dat het waarschijnlijk ook. Gezond afvallen is n...

Glycemische Index (GI) helpt bij afvallen en gezonder leven

Glycemische Index (GI) helpt bij afvallen en gezonder leven

Ben jij al bekend met de term 'Glycemische Index'? Het is een term die in de voedingsleer veel gebruikt wordt om de mate...

Diabetes Type 1

Diabetes type 1, wat is het en hoe wordt het veroorzaakt?

Als je diabetes type 1 hebt, maakt je lichaam het hormoon insuline niet meer aan. Zonder die stof kun je niet leven. Het...

Diabetes Type 2

Diabetes Type 2

Diabetes type 2 werd vroeger 'ouderdomssuiker' genoemd. Tegenwoordig krijgen steeds meer jonge mensen de ziekte ook, vaa...

Olijfolie: Gezondheidsvoordelen en Tips om te bakken

Olijfolie: Gezondheidsvoordelen en Tips om te bakken

Olijfolie wordt in veel gerechten gebruikt. Het biedt een hele reeks aan gezondheidsvoordelen, waarbij met name de posit...

onvoldoende water drinken

Gevaren van te weinig water drinken ( +tips om meer te drinken)

Heb je regelmatig last hebt van hoofdpijn of spierpijn? Of voel je je soms slapjes of heb je moeite met afvallen? Grote ...

Lees wat je gemist hebt

14236 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'