Waarom houden we niet van bittere smaken?

Bittere dingen bleken vroeger, toen we nog jagers en verzamelaars waren, vaak oneetbaar of giftig. Zoete dingen bleken wel eetbaar. Onze voorkeuren gaan dus automatisch uit naar zoetigheid.

Daarnaast kan niet van bittere smaken houden ook mogelijk worden veroorzaakt door het TAS2R38-gen. Dit gen beïnvloedt hoe je bittere smaken waarneemt. Bij kinderen werd hun gevoeligheid voor bitter getest door ze smaken te laten proeven met een oplopende bitterheid. Daarna werd hen gevraagd of ze deze vies of bitter vonden. Zeventig procent van de kinderen bleek gevoelig te zijn voor bittere smaken.

Geschreven door

Else Teuben beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Else Teuben

Diëtist bij St. Antonius Ziekenhuis

Mogelijk ook interessant om te weten

Waarom vinden we smaken met ve-tsin zo lekker?

Rabia Kechouh
Ve-tsin, ook wel mononatriumglutamaat, smaakt lekker vanwege de stofjes natrium en glutamaat. Natrium is een zout en geeft dus een zoute smaak. Glutam...

Waarom vinden we spruitjes zo vies?

Camella Bot
Dat we de bittere smaak van spruitjes vaak niet lekker vinden kan meerdere oorzaken hebben. Vaak ligt aan het herinneringsmechanisme in de hersenen. W...

Welke voedingsstoffen zitten er in witlof?

Alyssa Blok
Witlof is een lekkere en soms ietwat bittere groente die je zowel rauw, gekookt of gestoomd kunt eten. Door de soms bittere smaak geeft niet iedereen ...

Hoe kan ik voedsel beter laten smaken zonder zout?

Samantha Annaars
Je kan voedsel beter laten smaken zonder zout door verschillende manieren. Het beste kun je gebruik maken van verschillende kruiden en specerijen. Ook...

Waarom is proeven zo belangrijk?

Aisha Kaars
Proeven zorgt ervoor dat we weten wat we wel en niet lekker vinden smaken. Ook was vroeger proeven belangrijk om te weten welke planten giftig waren, ...
Toon meer (314)
Volg ons