Waarom eten we zo graag vet, zout en zoet voedsel?

Waarom we zo graag vet, zout en zoet voedsel eten is voor een deel te verklaren aan de smaak. De zoete smaak van suiker vinden we instinctief lekker. Denk aan pasgeboren baby’s; zij vinden zoet voedsel (moedermelk is zoet) erg lekker. In zoet en vet eten zit ook veel energie, en daarom is de mens daar zo gek op.

Uit vele studies komt naar voren dat suiker en vet ervoor zorgen dat de mens zich goed voelt en zich beter gedraagt. Voeding met veel koolhydraten (chips en zoetwaren) verandert de beschikbaarheid van tryptofaan, wat de stemming reguleert. Mensen die somber zijn, zijn hier erg gevoelig voor. Dat verklaart bijvoorbeeld waarom vrouwen, voordat ze menstrueren, veel chocolade eten.

Het is daarentegen minder duidelijk waarom mensen zout zo lekker vinden. Mensen hebben zout nodig voor het vasthouden van vocht en is een goedkope manier om etenswaren zowel smaak als volume te geven.

Geschreven door

Diëtist Ilse Brand beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Ilse Brand

Diëtist bij Sint Jacob

Mogelijk ook interessant om te weten

Wat zijn voedingsmiddelen met onverzadigd vet?

Alyssa Blok
In voeding vinden we twee typen vet. Onverzadigd vet en verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol van het bloed en kan de kans op hart...

Welke voeding is van nature rijk aan zout?

Mireille Bakermans
Van nature zit er niet veel zout in voedsel. Zout wordt voornamelijk toegevoegd aan bewerkt voedsel zoals chips, kruidenmixen, kant- en klaar maaltijd...

Waarom voegen we zout toe aan kookwater?

Terry Schouten
Er zijn verschillende redenen waarom je ervoor kan kiezen om natriumchloride, oftewel zout, aan je water toe te voegen wanneer je bijvoorbeeld pasta k...

Welk zoet broodbeleg is het gezondst?

Ilse Brand
Zoet broodbeleg is minder gezond dan hartig beleg door de suikers die er vaak in verwerkt zijn. Dit beleg bevat dan ook meer calorieën dan hartig bele...

Is zout gezond of ongezond?

Professor Bink
Zout bestaat scheikundig gezien uit twee componenten; natrium en chloride. Zout in onze voeding is de belangrijkste bron van natrium. Natrium verzorg...
Toon meer (958)
Volg ons