Wat zijn essentiële en niet essentiële spoorelementen?

Wat zijn essentiële en niet essentiële spoorelementen?

Mineralen, waaronder spoorelementen, zijn voedingsstoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. Mineralen zijn, net als vitamines, nodig voor een goede gezondheid, weerstand, ontwikkeling en normale groei. Deze stoffen leveren echter geen energie.

De spoorelementen die essentieel zijn, zijn ijzer, jodium, koper, zink, selenium, mangaan, molybdeen, chroom en fluoride. Van deze stoffen heeft het lichaam een minimale hoeveelheid nodig om goed te functioneren.

Niet-essentiële spoorelementen zijn stoffen die het lichaam kan missen. Het gaat hierbij om de stoffen arseen, borium, kobalt, lithium, lood, nikkel, silicium, tin en vanadium. Hiervoor bestaan daarom ook geen aanbevelingen voor wat je elke dag nodig hebt. Ook kunnen grotere hoeveelheden van deze, van nature aanwezige stoffen in de voeding, giftig zijn.

Else Teuben beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Else Teuben, Diëtist bij St. Antonius ZiekenhuisBSc Voeding en diëtiek

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Verschillende soorten zout

Alles over de gezondheid van de verschillende soorten zout

Zout: wie gebruikt het niet in meer of mindere mate? Zonder zout zijn veel maaltijden toch wat smakeloos. Alhoewel tevee...

rood vlees

Rood vlees: is het schadelijk voor je gezondheid?

Een malse, sappige hamburger met een flinke laag saus en een plakje gesmolten kaas. Geserveerd op een knapperig broodje ...

kibbeling gezond

Kibbeling: Calorieën, Gezondheidsvoordelen en Allergieën

Een portie verse kibbeling van de markt of de visboer, is een favoriet voor velen. De lekkernij geeft je energie en voor...

zee alg chlorella

Chlorella: Voordelen, Nadelen en Bijwerkingen

Wil je je voedingspatroon op een makkelijke manier verrijken? Denk dan aan chlorella. Dit algje zit onder andere boordev...

tonijn

Tonijn: de gezondheidsvoordelen en mogelijke nadelen op een rij

Tonijn is een van de meest populaire vissoorten ter wereld. En niet zonder reden: tonijn heeft een romige smaak en vlezi...

augurk

Augurken, zure bommetjes met voordelen en nadelen

Augurken kom je vaak tegen op feestjes: gerold in een plakje ham of samen met een stukje kaas aan een cocktailprikker. O...

vitaminepillen

Vitamines, wat je er écht van wilt (w)eten

Het is pas 100 jaar geleden dat vitamines werden ontdekt. Toch lijkt het alsof we ze altijd al gekend hebben! Van jongs...

Lees wat je gemist hebt

14122 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'