Nee, het is niet gezond om te stoppen met het eten van koolhydraten. Koolhydraten zijn een belangrijk macronutriënt, die je dagelijks binnen hoort te krijgen.
Energiebron
Koolhydraten zijn de grootste energiebron voor het lichaam. In het verteringsstelsel wordt het omgezet tot glucose, ook wel bloedsuiker genoemd. Glucose levert vervolgens energie aan de spieren, lichaamsweefsels en organen. Andere energiebronnen in het bloed zijn vetzuren en aminozuren. Zij hebben echter ook andere functies in het lichaam en worden beperkt ingezet als energiebron. Het lichaam is ook niet in staat om alleen met vetzuren en aminozuren als energiebronnen te leven. Het brein accepteert namelijk alleen glucose als energiebron.
Koolhydraatarm dieet
Er bestaan wel diëten met een verlaagd gehalte aan koolhydraten. Deze kunnen onder begeleiding van een diëtist (of andere therapeut) aangeraden worden voor mensen met diabetes mellitus type 2, overgewicht en/of een verstoord cholesterolgehalte in het bloed. Het verlagen van de koolhydraatinname verlaagt en stabiliseert de bloedsuikers, vergemakkelijkt het afvallen en verandert de samenstelling en gehalte van het cholesterol in het bloed.
Risico op tekorten
Een gezond persoon zonder ziekte, heeft echter geen koolhydraatarm dieet nodig. Door zelfstandig koolhydraatarm te eten, verhoog je de kans op het krijgen van voedingstekorten in bepaalde vitamines en mineralen. Een koolhydraatarm dieet bevat maximaal 130 gram koolhydraten. Dat is twee tot drie keer minder dan bij een dieet met een normale verdeling in de macronutriënten.