Hoeveel eieren mag je per week eten?

Hoeveel eieren mag je per week eten?

Aanbevolen hoeveelheid eieren

Eieren passen in een gezond en gevarieerd eetpatroon. Het Voedingscentrum adviseert daarom twee à drie eieren per week te eten. Ze leveren met name eiwitten van hoogwaardige kwaliteit. Daarnaast bestaan eieren uit vetten en voor een zeer klein deel uit koolhydraten. In het vet bevinden zich de vitaminen A en D. Omdat eieren daarnaast ook rijk zijn aan B-vitaminen en ijzer is het een geschikte vervanger van vlees in een maaltijd. Voor vegetariërs adviseert het Voedingscentrum om die reden drie à vier eieren per week. 

Cholesterol

Waarom de aanbevolen hoeveelheid niet hoger ligt, heeft te maken met het cholesterolgehalte wat zich in de eidooier bevindt. Een hoog cholesterolgehalte in de voeding kan het totaal- en LDL-cholesterol in het bloed licht laten stijgen. In de wetenschap worden steeds meer vraagtekens geplaatst bij het verband tussen cholesterol in de voeding en het cholesterolgehalte in het bloed. 

Diëtist Wendy van Doorn beantwoord jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Wendy van Doorn, DiëtistBSc Voeding en diëtiek

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Voeding Voeding

Hoeveel eieren eten Nederlanders gemiddeld per jaar?

Consumptie Nederlanders eten gemiddeld per jaar zo'n negentig eieren, dat blijkt uit de voedselconsumptiepeilingen van ...

Voeding Voeding

Zijn biologische eieren gezonder dan gewone eieren?

In biologische en gewone eieren zitten dezelfde hoeveelheden voedingsstoffen volgens het Voedingscentrum. Kippen van bio...

Diëten Diëten

Hoe vaak vis eten per week is gezond?

Het advies is om één keer per week vis te eten. De voorkeur gaat uit naar vette vis zoals makreel, haring, sardines of z...

Voeding Voeding

Kan je beter het eiwit dan het eigeel van een ei eten?

Eieren worden in de Schijf van Vijf geschaald en bevatten veel gezonde voedingsstoffen. Een ei kan je op verschillende m...

Voeding Voeding

Leveren eieren dezelfde voedingsstoffen als vlees?

Eieren en vlees geven allebei dezelfde voedingsstoffen. Ze bevatten beiden eiwitten, ijzer en de vitamines A, B1 en B12....

Toon meer (924)