Mag ik mijn kind omega 3 en 6 supplementen geven?

Mag ik mijn kind omega 3 en 6 supplementen geven?

Om te weten of een kind omega 3 en omega 6 supplementen mag hebben, is het allereerst goed om te weten wat omega 3 en omega 6 is. Beiden zijn onverzadigde vetzuren en beschermen tegen hart- en vaatziekten.

Omega 3

Omega 3-vetzuren bestaan uit ALA (alfa-linoleenzuur), EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). ALA is afkomstig uit verschillende plantaardige producten en EPA en DHA zit in vis.

Tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding is DHA belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en netvlies van het kind. ALA is nodig voor de normale groei en ontwikkeling van het kind. Verder beschermt omega 3 onder andere tegen gedragsstoornissen zoals ADHD en depressie.

Omega 6

Het omega 6-vetzuur is een meervoudig onverzadigd vetzuur en een bekende vorm hiervan is linolzuur. Het lichaam kan linolzuur zelf niet aanmaken, dus het moet uit voeding gehaald worden. Dit vetzuur is vooral te vinden in plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie, sesamolie, sojaolie, margarine en halvarine.

Linolzuur is onder andere belangrijk voor een normale groei en ontwikkeling van kinderen. Twee andere vormen van omega 6-vetzuren zijn arachidonzuur (AA) en gamma-linoleenzuur (GLA). Deze zuren zitten in respectievelijk eieren, gevogelte, orgaanvlees, vis en plantaardige oliën. 

Voedingsadvies

Zowel omega 3- als omega 6-vetzuren zijn belangrijk voor groei en ontwikkeling van kinderen en beschermen tegen hart- en vaatziekten. De aanbevolen hoeveelheid omega 3-vetzuren kunnen behaald worden door één keer per week vis te eten. Omega 6-vetzuren worden vaak toegevoegd aan margarine en halvarine en door dit op het brood te smeren van uw kind, krijgt hij of zij voldoende omega 6-vetzuren binnen. 

Gebruik van supplementen

In supplementen zit een geconcentreerde hoeveelheid van het benodigde vetzuur. Deze supplementen zijn meestal gericht op de ADH van volwassenen, echter kinderen hebben minder nodig. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden. Daarnaast is het bij omega 3-vetzuren nog onduidelijk of dit toereikend is aan het eten van vis. Mogelijk zitten er meer stoffen in vis die leiden tot gezondheidseffecten.

Wanneer een kind goed en gevarieerd eet, krijgt het voldoende vitamines en mineralen binnen. Bij omega 3- en omega 6-vetzuren betekent dit één keer per week vis en boterhammen besmeerd met margarine of halvarine. Supplementen zijn dan niet nodig. Wanneer u toch een supplement wilt gebruiken, geef dan geen heel supplement aan het kind, omdat dit boven zijn of haar ADH is. 

Anniek Ebbers

Geschreven door Anniek Ebbers, Diëtist en PsycholoogBSc Gezondheidspsychologie, BSc Voeding en diëtiek

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

VoedingsstoffenVoedingsstoffen

Wat zijn omega 6-vetzuren?

Omega 6-vetzuren zijn net als omega 3-vetzuren meervoudig onverzadigde vetzuren. Opmerkelijk is dat 85 tot 90% van alle ...

VoedingsstoffenVoedingsstoffen

Wat is het verschil tussen omega 3 en omega 6?

Vetzuren zijn een belangrijk onderdeel van vetten en zijn onder te verdelen in essentieel en niet-essentieel. De essenti...

Gezond levenGezond leven

Vanaf welke leeftijd is het veilig kinderen zelf eten te laten koken?

Kinderen laten helpen bij het bereiden van de maaltijd kan helpen je kind beter te laten eten. Dit is gebleken uit versc...

MedischMedisch

Hoe kun je een kind aanmoedigen om gezond te eten?

Omdat een kind nog volop in de groei is, is het belangrijk dat hij of zij voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Een ki...

DiëtenDiëten

Wat is het beste eetpatroon voor een kind?

Groei Het is belangrijk dat kinderen voldoende en gezond eten. Kinderen zitten namelijk midden in de groei en hebben ve...

Toon meer (429)