Om te beginnen is het goed te weten dat olie beter is voor onze gezondheid dan vaste vetten. Je kunt beter bakken met een olie dan met een blok boter, omdat er meer (goede) onverzadigde vetten in olie zitten en minder (slechte) verzadigde vetten.
Calorieën
Olie is gezond, maar je hebt maar één eetlepel per dag nodig. Extra olie toevoegen aan je eetpatroon is dus niet nodig. Ruim gebruik van oliën en boter tijdens het koken kan ertoe leiden dat je ongemerkt veel calorieën binnenkrijgt: Een eetlepel olijfolie over je salade zorgt al snel voor 119 extra calorieën.
Tips
Koken zonder olie is een vaardigheid die je jezelf kunt aanleren door gebruik te maken van de volgende tips:
- Aanfruiten en bakken: het enige wat je nodig hebt is water. De beste techniek om te beginnen is met een kleine hoeveelheid water (ongeveer één tot twee eetlepels). Tijdens het aanfruiten of roerbakken voeg je iedere keer een eetlepel water toe als het droog wordt, totdat je klaar bent.
- Bruinen en karamelliseren: olie is niet nodig voor het bruinen of karamelliseren. De beste manier om dit te bereiken is om de groenten, bij voorkeur in een hete pan met anti aanbaklaag te bruinen zonder water.
- Stomen: stomen is een snelle en gemakkelijke manier om je groenten te koken zonder olie.
- Anti aanbakpannen: gebruik pannen met een goede anti aanbaklaag voor het bakken van je groenten of vlees(vervangers).
- Roosteren: door je gerecht, bijvoorbeeld groenten, aardappelen en vlees, in de oven te roosteren heb je geen olie of boter nodig.