Groenten bevatten vezels, welke behoren tot de groep koolhydraten. Deze vraag kan daarom een beetje misleidend zijn.
Verzadiging per macronutriënt
Het klopt dat voedingsstoffen verschillen in hun effecten op het verzadigingsgevoel. Eiwitten geven bijvoorbeeld een hoger verzadigingsgevoel dan koolhydraten en vetten. Binnen de groep koolhydraten verzadigen vezels weer meer dan simpele suikers. In groenten zitten relatief veel vezels, welke nodig zijn voor een goede darmwerking.
Vezels zorgen voor een verzadigd gevoel omdat vezels water aantrekken en zo het volume in de darmen toeneemt. Aangezien groenten een relatief hoog gehalte aan vezels hebben, stimuleren ze dus een verzadigd gevoel.
De calorieën tellen mee
Wat meespeelt is uiteraard ook de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt. Als je een koekje eet, wat veel simpele suikers bevat, krijg je per 100 gram gemiddeld 474 kilocalorieën binnen, terwijl 100 gram wortel maar 33 kilocalorieën bevat. Het is logisch dat het koekje dan meer verzadigd op de korte duur, maar uiteindelijk zullen voedingsmiddelen hoog in vezels ervoor zorgen dat je je langer verzadigd voelt.