L-Glutamine, ofwel gewoon glutamine, is een niet-essentieel aminozuur dat het meest voorkomt in ons lichaam en betrokken is bij tal van acties die worden uitgevoerd in ons lichaam. De plekken in ons lichaam waar glutamine het meest zal worden aangetroffen zijn de hersenen, longen, vetweefsels en onze skeletspieren. De aangemaakt glutamine wordt afgeven aan ons bloed. Via ons bloed komt het terecht in onze organen en weefsels die hiervan gebruik maken.
Wat is een niet- essentieel aminozuur?
Een aminozuur is een bouwstof voor eiwitten in ons lichaam. Een niet-essentieel aminozuur wil zeggen dat het door ons lichaam zelf aangemaakt kan worden. Dit maakt glutamine tot een belangrijke bouwstof voor ons lichaam.
L-Glutamine
L-Glutamine is een niet essentieel aminozuur, maar voor veel lichaamsprocessen is het wel degelijk essentieel. Een opsomming van waarom glutamine nou zo essentieel is:
- Als brandstof levert glutamine energie voor ons lichaam. Zo maken onze darmen en ons immuunsysteem gebruik van de energie die geleverd wordt. Door de aangeleverde energie van glutamine helpt het de slijmvliezen in darmen en maag te herstellen. Daarnaast is het van invloed op onze spijsvertering en goede darmfunctie.
- Na lichamelijke inspanning, zoals sporten, draagt glutamine bij aan een sneller herstel.
- Glutamine is ook belangrijk bij het pH-neutraal houden van ons lichaam. Dit zorgt dus voor het evenwicht van het zuur-base evenwicht.
- Samen met twee andere aminozuren is glutamine erg belangrijk bij het ontgiften van ons lichaam.
- In onze hersenen is glutamine een bouwstof voor de neurotransmitters GABA en glutaminezuur. Neurotransmitters zijn stoffen die ervoor zorgen dat in de hersenen signalen worden doorgegeven. Als onderdeel van dit hele proces in de hersenen heeft glutamine op zijn beurt weer invloed op bijvoorbeeld onze gemoedstoestand.
In welke voeding is glutamine aanwezig?
Goed om te weten is dat het blijkt dat L-Glutamine voornamelijk aanwezig is in dierlijke voeding en in mindere mate in plantaardige voeding. Eet je dus voornamelijk plantaardig, dan kan aanvulling via een supplement dus nodig zijn. In onze voeding is glutamine terug te vinden in lever, tarwe, eieren, peulvruchten, soja, vis, vlees en zuivel. Eet je veel eiwitrijke voeding, dan krijg je per dag circa 5 tot 10 gram per dag binnen. Dit is voldoende om in onze behoefte te voorzien.
Variatie
Nu je hebt gelezen hoe belangrijk glutamine is, is het raadzaam om gevarieerd te eten. Hierdoor zorg je dat je voldoende hiervan binnenkrijgt zodat de L-glutamine optimaal zijn werk kan doen in ons lichaam.