Wat zijn meervoudig onverzadigde vetten?

Wat zijn meervoudig onverzadigde vetten?

Vetten zijn op te delen in verschillende categorieën. Zo bestaat er verzadigd vet en onverzadigd vet. Onverzadigd vet kan weer verder opgedeeld worden in enkelvoudig en meervoudig onverzadigd vet. Voorbeelden van meervoudig onverzadigd vet zijn omega 3- en omega 6-vetzuren.

Molecuul structuur

De naam 'meervoudig onverzadigd' komt van de structuur van het vetzuurmolecuul, welke in dit geval twee of meer knikjes tussen de atomen bevat. Onverzadigde vetten passen binnen een gezond voedingspatroon, omdat deze de bloedwaardes van LDL-cholesterol kunnen verlagen en daarmee het risico op hart- en vaatziekten verminderen.

Omega 3-vetzuren

De meest voorkomende omega 3-vetzuren zijn alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Hiervan komt ALA voornamelijk voor in plantaardige voeding, zoals plantaardige oliën en noten, terwijl EPA en DHA vooral in vette vis voorkomen. Hoewel het lichaam ALA om kan zetten in EPA en DHA, levert dit proces relatief weinig EPA en DHA op. Voor vegetariërs kan het daarom verstandig zijn om algenoliecapsules te slikken.

Omega 6-vetzuren

Linolzuur is het meest voorkomende omega 6-vetzuur. Het lichaam haalt dit vetzuur voornamelijk uit plantaardige oliën. Daarnaast zijn er de omega 6-vetzuren arachidonzuur (AA) en gamma-linoleenzuur (GLA), welke het lichaam zelf kan maken na de opname van linolzuur. AA en GLA zitten ook in voeding. Zo komt AA voor in eieren, gevogelte en vis. Plantaardige oliën bevatten GLA.

Gezondeten.nl Voedingswetenschapper Julia Haarhuis

Geschreven door Julia Haarhuis, VoedingswetenschapperBSc Nutrition and health, WO minor Neurowetenschappen, PhD Plant, food and health, MSc Nutritional Epidemiology and Public Health

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Gezondeten.nl Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Vetten, onderschat maar onmisbaar in een gezond eetpatroon

Vetten, zijn ze vet belangrijk? Of kun je er beter voor zorgen dat je niet te veel van deze stofjes binnenkrijgt? Over ...

Transvetten - het meest ongezonde vet

Transvetten - het meest ongezonde vet

Transvetten zitten verstopt in veel verschillende voedingsmiddelen. Zelfs in voeding die door de voedselindustrie als 'g...

Plantaardige yoghurt

4 Gezonde plantaardige alternatieven voor yoghurt

Als ontbijt met vers fruit, door je smoothie en baksels of als herstelmaaltijd na het sporten; yoghurt is een fijn produ...

Omega 3

Omega 3: Gezondheidsvoordelen en een Tekort Herkennen

Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Omega 3 is essentieel voor een goede gezondheid en een onmisbaar...

Zwarte bessen

Zwarte Bessen: alles wat je wilt weten van deze kleine donkerpaarse krachtpatser

Zwarte bessen (Ribes nigrum) zijn kleine donkerpaarse besjes die aan de zwarte bessenstruik groeien. Ze hebben een sterk...

tonijn

Tonijn: de gezondheidsvoordelen en mogelijke nadelen op een rij

Tonijn is een van de meest populaire vissoorten ter wereld. En niet zonder reden: tonijn heeft een romige smaak en vlezi...

zalm

Zalm: hoe gezond is deze populaire vis?

Zalm is een veel gegeten vis die wordt geprezen om een hoog eiwitgehalte en de aanwezigheid van omega-3-vetzuren. Versch...

Lees wat je gemist hebt

9826 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'