Vetten zijn op te delen in verschillende categorieën. Zo bestaat er verzadigd vet en onverzadigd vet. Onverzadigd vet kan weer verder opgedeeld worden in enkelvoudig en meervoudig onverzadigd vet. Voorbeelden van meervoudig onverzadigd vet zijn omega 3- en omega 6-vetzuren.
Molecuul structuur
De naam 'meervoudig onverzadigd' komt van de structuur van het vetzuurmolecuul, welke in dit geval twee of meer knikjes tussen de atomen bevat. Onverzadigde vetten passen binnen een gezond voedingspatroon, omdat deze de bloedwaardes van LDL-cholesterol kunnen verlagen en daarmee het risico op hart- en vaatziekten verminderen.
Omega 3-vetzuren
De meest voorkomende omega 3-vetzuren zijn alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Hiervan komt ALA voornamelijk voor in plantaardige voeding, zoals plantaardige oliën en noten, terwijl EPA en DHA vooral in vette vis voorkomen. Hoewel het lichaam ALA om kan zetten in EPA en DHA, levert dit proces relatief weinig EPA en DHA op. Voor vegetariërs kan het daarom verstandig zijn om algenoliecapsules te slikken.
Omega 6-vetzuren
Linolzuur is het meest voorkomende omega 6-vetzuur. Het lichaam haalt dit vetzuur voornamelijk uit plantaardige oliën. Daarnaast zijn er de omega 6-vetzuren arachidonzuur (AA) en gamma-linoleenzuur (GLA), welke het lichaam zelf kan maken na de opname van linolzuur. AA en GLA zitten ook in voeding. Zo komt AA voor in eieren, gevogelte en vis. Plantaardige oliën bevatten GLA.