Wat is natrium en waar is het goed voor?

Wat is natrium en waar is het goed voor?

Natrium is een mineraal dat nodig is voor de vochthuishouding van het lichaam, voor het samentrekken van de spieren en voor de zenuwprikkelgeleiding.

Voor deze vitale functies hebben we naar schatting ongeveer 500 mg natrium per dag nodig. In diëten ontbreekt het zelden aan natrium. Zelfs als de natriuminname via de voeding laag is past het lichaam zich aan door natriumverliezen in urine en zweet te beperken. Hierdoor zijn tekortkomingen onwaarschijnlijk.

Te veel natrium in het dieet kan leiden tot hoge bloeddruk, hartaandoeningen en beroertes. Het kan ook calciumverlies veroorzaken, waarvan deels uit de botten kunnen worden getrokken.

De meeste mensen consumeren meer dan de 2400 mg natrium die ons lichaam nodig heeft. De belangrijkste bron van natrium in de voeding is keukenzout; een mix van 40% natrium en 60% chloride. Het meeste zout in onze voeding is afkomstig van bewerkt voedsel en niet van zout dat is toegevoegd tijdens het koken.

Bericht bewaren
Beoordeel
Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Welke voeding is van nature rijk aan zout?

Van nature zit er niet veel zout in voedsel. Zout wordt voornamelijk toegevoegd aan bewerkt voedsel zoals chips, kruidenmixen...

Producten Producten

Is zout gezond of ongezond?

Zout bestaat scheikundig gezien uit twee componenten; natrium en chloride. Zout in onze voeding is de belangrijkste bron van ...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Wat is chloride?

Chloride is een mineraal dat in bijna alle voedingsmiddelen voorkomt. In voedingsmiddelen komt het voornamelijk voor in combi...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Waar is chloor (chloride) goed voor?

Chloor, oftewel chloride, is een mineraal dat onderdeel is van keukenzout en vooral gebonden is aan andere mineralen zoals na...

Medisch Medisch

Waarom vinden we smaken met ve-tsin zo lekker?

Ve-tsin, ook wel mononatriumglutamaat, smaakt lekker vanwege de stofjes natrium en glutamaat. Natrium is een zout en geeft du...

Toon meer (1715)
Volg ons