Omega 6-vetzuren zijn net als omega 3-vetzuren meervoudig onverzadigde vetzuren. Opmerkelijk is dat 85 tot 90% van alle meervoudig onverzadigde vetzuren omega 6-vetzuren zijn en slechts een klein percentage omega 3-vetzuren. In tegenstelling tot omega 3 kun je omega 6 alleen uit plantaardige voeding halen. Daarnaast wordt het gezien als essentieel, wat betekent dat je lichaam niet in staat is om het zelf aan te maken.
Voedingsmiddelen omega 6
Het meest bekende omega-6-vetzuur is linolzuur. Je vindt deze voedingsstof terug in de volgende producten:
- Plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie, maïsolie en sojaolie
- Margarine en halvarine
- Bak- en braadvetten
Gezondheidsvoordelen
Wanneer je via voeding linolzuur binnenkrijgt, zal je lichaam dit omzetten in gamma linolzuur (GLA). Aan dit stofje worden verschillende gezondheidseffecten toegeschreven. Zo is het goed voor hart- en bloedvaten, draagt het bij aan het remmen van ontstekingen en ondersteunt het de groei.
Pas op voor een teveel
Omega 6-vetzuren kennen een hoop positieve eigenschappen, maar het kan ook gevaarlijk zijn om er te veel van binnen te krijgen. Wanneer je omega-vetzuren (omega 3 en omega 6) uit balans zijn, kan het voorkomen dat je teveel GLA binnenkrijgt. Bij een teveel zet je lichaam dit stofje om in arachidonzuur. Dit kan zorgen voor ophopingen en op den duur voor het ontstaan van ontstekingen.
Advies
Het Voedingscentrum adviseert om dagelijks 4 tot 6 gram omega 6 binnen te krijgen. Het Nederlandse gemiddelde staat op 14 gram per dag, dit is dus meer dan voldoende.