Heb je wel eens gehoord van retinol? Misschien herken je het als ingrediënt van je gezichtscrème, maar wat doet het in voeding?
Wat is retinol?
Een ander woord voor retinol is vitamine A, wat een vetoplosbare vitamine is. Retinol haal je uit je voeding, maar je lichaam kan het ook zelf aanmaken uit carotenoïden. Dit zit in groenten en fruit.
Retinol is belangrijk voor de ontwikkeling en groei van kinderen en volwassenen. Het draagt onder andere bij aan een goede haar-en nagelgezondheid. Ook is retinol belangrijk bij de werking van je ogen en het afweersysteem.
Je lichaam slaat retinol op in je lever. Wanneer je te veel binnenkrijgt, sla je dit ook op in je lichaamsvet. Daarnaast kun je (bij een teveel) last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid.
Voedingsmiddelen met retinol
Retinol zit in dierlijke producten en plantaardige producten. Voorbeelden van voeding met retinol zijn:
- Bak- en braadproducten
- Halvarine
- Vlees(waren)
- Zuivelproducten
- Vis
- Eidooiers