Wat is sacharose?

Wat is sacharose?

Sacharose is hetzelfde als sucrose, ook wel normale tafelsuiker. Dit is de suiker in je suikerpot of de suiker die we doorgaans gebruiken om mee te bakken.

Sacharose geeft voedsel een zoete smaak. Sacharose is een disaccharide, een koolhydraatmolecuul die bestaat uit twee monosachariden, namelijk fructose en glucose. Sacharose wordt gewonnen door het te raffineren uit planten zoals de welbekende suikerbiet en suikerriet. Ook komt het van nature voor in vruchten in combinatie met fructose. Planten gebruiken suiker als opslag van energie uit fotosynthese.

Staat sacharose of sucrose op de ingrediëntenlijst van een verpakking? Dan betekent het waarschijnlijk dat er toegevoegd suiker in het product zit. Teveel hiervan kan bijdragen aan overgewicht en ziekten als diabetes type 2.

Diëtist Melissa Verlaan beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Melissa Verlaan, BSc Voeding en diëtiek, Diëtist bij Coloriet

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Voeding Voeding

Is honing beter dan suiker?

Honing bestaat uit fructose, glucose, water en een klein beetje sacharose. Honing bestaat dus voor het overgrote deel ui...

Voeding Voeding

Hoe lees ik etiketten voor gezonde keuzes voor mijn kind?

Wanneer je de producten bekijkt in de supermarkt, zie je de vele slogans op de verpakkingen staan. Denk aan "zonder toeg...

Medisch Medisch

Wat is een fructose intolerantie?

Fructose is een koolhydraat (vruchtensuiker) dat onder andere voorkomt in fruit, groenten en honing. Daarnaast bestaat t...

Voeding Voeding

Wat is het verschil tussen intensieve en extensieve zoetstoffen?

Er zijn twee soorten zoetstoffen: intensieve en extensieve. Intensieve zoetstoffen zijn zoeter dan suiker, terwijl exten...

Gezond leven Gezond leven

Hoe kan ik voedselverspillin­g tegengaan?

Er wordt gemiddeld 34 kg aan voedsel per persoon per jaar weggegooid. Denk bijvoorbeeld aan brood, zuivel, groenten en f...

Toon meer (1125)