Wat is sacharose?

Wat is sacharose?

Sacharose is hetzelfde als sucrose, ook wel normale tafelsuiker. Dit is de suiker in je suikerpot of de suiker die we doorgaans gebruiken om mee te bakken.

Sacharose geeft voedsel een zoete smaak. Sacharose is een disaccharide, een koolhydraatmolecuul die bestaat uit twee monosachariden, namelijk fructose en glucose. Sacharose wordt gewonnen door het te raffineren uit planten zoals de welbekende suikerbiet en suikerriet. Ook komt het van nature voor in vruchten in combinatie met fructose. Planten gebruiken suiker als opslag van energie uit fotosynthese.

Staat sacharose of sucrose op de ingrediëntenlijst van een verpakking? Dan betekent het waarschijnlijk dat er toegevoegd suiker in het product zit. Teveel hiervan kan bijdragen aan overgewicht en ziekten als diabetes type 2.

Diëtist Melissa Verlaan beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Melissa Verlaan, Diëtist bij ColorietBSc Voeding en diëtiek

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over Koolhydraten

Alles wat jij moet weten over koolhydraten

Koolhydraten hebben vaak een slechte naam en worden al snel gelinkt aan gewichtstoename. Maar niet alle koolhydraten zij...

Stevia

Is stevia de ideale suikervervanger?

Stevia is al eeuwen populair in Zuid-Amerika. Tegenwoordig zie je het ook hier in Nederland steeds vaker op de ingrediën...

12 lekkerste eetbare wilde planten

Wildplukken in eigen tuin, deze 12 planten kun je eten

Ben je op zoek naar eetbare wilde planten? Goed nieuws, je vindt ze dichterbij dan je misschien denkt. Veel van deze pla...

Energiedrankjes ongezond?

Hoe Ongezond zijn Energiedrankjes

Trek jij wel eens een blikje energydrank open? Vooral jongeren drinken steeds meer energydrinks en sportdrankjes. In de ...

Aspartaam

Aspartaam: tweehonderd keer zo zoet is als suiker, maar is het ook gezond?

Aspartaam is een zoetstof dat onder andere gebruikt wordt in light frisdranken. Het lijkt een aantrekkelijk middel als j...

Leptine

Leptine: De Werking en een Leptine-resistentie Voorkomen

In dit artikel lees je over het verzadigingshormoon leptine. We behandelen wat dit hormoon is en wat het doet voor je li...

suiker

Suiker: de ongezoete waarheid

Er is veel te doen over suiker. Het geeft een lekkere smaak, maar wordt ook vaak als boosdoener gezien. Is het terecht d...

Lees wat je gemist hebt

9996 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'