Gewone suiker
Er zijn veel verschillende zoetmakers op de markt verkrijgbaar. 'Gewone' suiker heeft veel verschillende namen, zoals kristalsuiker, tafelsuiker of sucrose. Dit is de zoetigheid die je wellicht in je thee of baksels gebruikt. Gewone suiker wordt gewonnen uit de suikerbiet of suikerriet. Het grootste verschil tussen rietsuiker en bietsuiker is de kleur. Rietsuiker is namelijk ook in donkere varianten verkrijgbaar. De donkere kleur komt door een ander verwerkingsproces waarbij er meer melassestroop in de suiker achterblijft.
Basterdsuiker
Basterdsuiker is kristalsuiker dat fijner van structuur is en waar nog het een ander aan toegevoegd kan zijn, bijvoorbeeld karamel of stroop. Dit geeft het in het geval van bruine basterdsuiker zijn donkere kleur en net een iets andere smaak.
Is de ene suiker gezonder dan de ander?
Nee, qua gezondheid zit er geen verschil in bietsuiker, rietsuiker of basterdsuiker. Ze zijn allemaal geraffineerd. Er zitten zeer minimale verschillen in de suikers qua voedingsstoffen. Het gaat hierbij om zodanig kleine hoeveelheden dat het effect op de gezondheid verwaarloosbaar is.