Welke voeding is van nature rijk aan zout?

Welke voeding is van nature rijk aan zout?

Van nature zit er niet veel zout in voedsel. Zout wordt voornamelijk toegevoegd aan bewerkt voedsel zoals chips, kruidenmixen, kant- en klaar maaltijden en kaas.

Zout wordt toegevoegd om meer smaak te geven of als conservering.
Zout dat van nature in voedsel aanwezig is noemen we natrium. Bijna alle voedselsoorten bevatten natrium, maar rijk aan natrium zijn ze niet.
Een aardappel bevat bijvoorbeeld per 100 gr 40 mg natrium. En bloemkool bevat per 100 gr 10 mg natrium. Er zijn wel wat zeewiersoorten die rijk aan natrium zijn zoals zeekraal. Zeekraal bevat per 100 gr 870 mg natrium. Dit is 87% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Natrium is belangrijk voor het regelen van de vochtbalans in het lichaam, het regelen van de bloeddruk en voor een goede werking van spier- en zenuwcellen.

Te veel zout is niet gezond voor ons. Het advies voor zoutinname is maximaal 6 gram per dag. Als je volgens de Schijf van vijf eet krijg je niet te veel zout binnen en hoef je geen zout toe te voegen aan je eten.

Mireille Bakermans beantwoordt al jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Mireille Bakermans, BGN Gewichtsconsulent & Personal trainerMBO niveau Gewichtsconsulent, MBO niveau Personal trainer

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Bakje met groene pesto gezond

Groene pesto gezond, of kan je beter rode pesto kiezen?

Favoriet van velen onder ons? pesto; het groene of rode sausje uit Italië dat we naar lieve lust door onze pasta roeren ...

Seizoensgroenten: zomergroenten

Seizoensgroenten: zomergroenten

Tegenwoordig is bijna elke groentesoort het hele jaar door verkrijgbaar in de supermarkt. Maar als je voor vers en milie...

Verschillende soorten zout

Alles over de gezondheid van de verschillende soorten zout

Zout: wie gebruikt het niet in meer of mindere mate? Zonder zout zijn veel maaltijden toch wat smakeloos. Alhoewel tevee...

5 Natuurlijke ontstekingsremmers (die echt werken)

5 Natuurlijke ontstekingsremmers (die echt werken)

Je grijpt vast wel eens naar een aspirine, ibuprofen, naproxen of diclofenac. Dit zijn ontstekingsremmers. Deze medicijn...

Je nieren ontgiften op natuurlijke wijze

Je nieren ontgiften op natuurlijke wijze

Goed functionerende nieren zijn enorm belangrijk voor je lichaam. Helaas heeft 1 op de 10 mensen lichte nierschade zonde...

Cayennepeper: Rijk aan Smaak en Vitamines

Cayennepeper: Rijk aan Smaak en Vitamines

Cayennepepers eisen echt de aandacht op in een gerecht. Ze zijn kleurrijk en hebben een dijk van een smaak. Maar wat je ...

 Zeekraal: een van de Zoutste Voedingsmiddelen

Zeekraal: een van de Zoutste Voedingsmiddelen

Zeekraal is een groene groente die wel iets weg heeft van een klein vetplantje. Het is afkomstig uit de zee en heeft kle...

Lees wat je gemist hebt

9996 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'