Van nature zit er niet veel zout in voedsel. Zout wordt voornamelijk toegevoegd aan bewerkt voedsel zoals chips, kruidenmixen, kant- en klaar maaltijden en kaas.
Zout wordt toegevoegd om meer smaak te geven of als conservering.
Zout dat van nature in voedsel aanwezig is noemen we natrium. Bijna alle voedselsoorten bevatten natrium, maar rijk aan natrium zijn ze niet.
Een aardappel bevat bijvoorbeeld per 100 gr 40 mg natrium. En bloemkool bevat per 100 gr 10 mg natrium. Er zijn wel wat zeewiersoorten die rijk aan natrium zijn zoals zeekraal. Zeekraal bevat per 100 gr 870 mg natrium. Dit is 87% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Natrium is belangrijk voor het regelen van de vochtbalans in het lichaam, het regelen van de bloeddruk en voor een goede werking van spier- en zenuwcellen.
Te veel zout is niet gezond voor ons. Het advies voor zoutinname is maximaal 6 gram per dag. Als je volgens de Schijf van vijf eet krijg je niet te veel zout binnen en hoef je geen zout toe te voegen aan je eten.