Wat is mangaan en waar is het goed voor?

Wat is mangaan en waar is het goed voor?

Mangaan is een mineraal en komt voor in verschillende producten, waaronder volkorenbrood en volkorenproducten, noten, groenten en fruit. Ons lichaam is niet erg goed in het opnemen van mangaan uit voeding; slechts 10% wordt opgenomen.

Mangaan is een onderdeel van enzymen die zorgen voor het leveren van energie om bepaalde lichaamsprocessen uit te voeren. Daarnaast draagt mangaan bij aan sterke botten. Mangaan zit voornamelijk in volkoren brood en volkoren graanproducten. Maar ook in kaki fruit, noten, peulvruchten, avocado’s, zeewier, pompoenpitten, sojabonen, groente en fruit. 

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, GezondheidswetenschapperBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan mangaan?

Mangaan speelt veel essentiële rollen in de stofwisseling van ons lichaam. Het helpt het zenuwstelsel normaal te functio...

Voeding Voeding

Pijnboompitten, wat maakt de pijnboompit zo duur?

Pijnboompitten zijn duur om tenminste twee redenen. Ten eerste is het productieproces relatief omslachtig. De pitjes moe...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Wat zijn essentiële en niet essentiële spoorelementen?

Mineralen, waaronder spoorelementen, zijn voedingsstoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. Miner...

Voeding Voeding

Zitten er veel vitamines in bietjes?

Bietjes, ook wel krootjes geheten, zijn ondergronds groeiende knollen die zowel gekookt als rauw zeer lekker kunnen zijn...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Wat zijn spoorelementen?

Spoorelementen zijn mineralen die het lichaam in kleine hoeveelheden nodig heeft voor allerlei lichamelijke functies. De...

Toon meer (1664)