Kan ik beter zetmeel of suikers eten?

Kan ik beter zetmeel of suikers eten?

Zetmeel en suikers zijn beiden koolhydraten, maar zetmeel bestaat uit lange ketens van glucose-moleculen, terwijl suikers korte ketens van één of twee moleculen bevatten. Daarbij bevatten de korte ketens van suikers niet alleen glucose. Een voorbeeld is lactose, een suiker die uit een glucose-molecuul en een galactose-molecuul bestaat.

Door dit verschil smaakt suiker zoet en zetmeel niet. Het eten van zoetigheid zorgt ervoor dat de hersenen dopamine aanmaken. Dopamine geeft een gevoel van genot en beloning, dus wil je lichaam meer zoetigheid eten. Zoet eten is vaak calorierijk, waardoor het te veel eten van zoete snacks kan leiden tot overgewicht.

Daarnaast kunnen suikers je tanden beschadigen en uiteindelijk gaatjes (cariës) veroorzaken. Dat komt omdat de bacteriën in de mond het suiker omzetten naar een zuur. En dat zuur tast het tandglazuur van tanden en kiezen aan. Zetmeel daarentegen moet eerst nog goed verteerd worden voordat het suiker (glucose) vrijkomt en dat is nog nauwelijks het geval in de mond.

Verder is er geen sterk verband in het stijgen van de bloedsuikerspiegel bij het eten van zetmeel in vergelijking met het eten van suikers. Zo stijgt de bloedsuikerspiegel langzaam na zowel het eten van een suikerrijke appel als na het eten van zetmeelrijke pasta.

Zetmeel heeft minder nadelen dan suikers en daarom is het eten van zetmeel dus beter dan het eten van suiker.

Rabia Kechouch beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Rabia Kechouh, Diëtist i.o.BSc Voeding en diëtiek

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over Koolhydraten

Alles wat jij moet weten over koolhydraten

Koolhydraten hebben vaak een slechte naam en worden al snel gelinkt aan gewichtstoename. Maar niet alle koolhydraten zij...

Oil pulling: gezondheid begint in je mond

Oil pulling: gezondheid begint in je mond

Ben jij al bekend met oil pulling? Een groeiende groep mensen spoelt elke dag hun mond met olie. In India is het een eeu...

Slechte adem - uit je mond stinken voorkomen

Slechte adem - uit je mond stinken voorkomen

Slechte adem is een vervelende kwaal, zeker omdat het niet altijd (alleen) met mondhygiëne te maken heeft maar anderen d...

Natuurlijk witte tanden tips

Tips voor natuurlijke witte tanden

Ben je weleens jaloers op die mooie witte tanden van filmsterren en BN’ers? Bedenk je dan dat die in de meeste gevallen ...

Droge mond en keel: 8 oorzaken

Droge mond en keel: 8 oorzaken

Iedereen heeft natuurlijk weleens last van een droge mond maar dat is meestal tijdelijk. Een op de vijf mensen heeft hie...

Dopamine, wat is het en hoe merk je een tekort?

Dopamine, wat is het en hoe merk je een tekort?

De kans is groot dat je hebt gehoord van de neurotransmitter dopamine, die net zoveel media-aandacht lijkt te krijgen al...

suiker

Suiker: de ongezoete waarheid

Er is veel te doen over suiker. Het geeft een lekkere smaak, maar wordt ook vaak als boosdoener gezien. Is het terecht d...

Lees wat je gemist hebt

9826 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'