Waarom voegen we zout toe aan kookwater?

Waarom voegen we zout toe aan kookwater?

Er zijn verschillende redenen waarom je ervoor kan kiezen om natriumchloride, oftewel zout, aan je water toe te voegen wanneer je bijvoorbeeld pasta kookt.

Kookpunt

Vaak wordt gedacht dat het water eerder kookt, wanneer je er zout aan toevoegt. Het klopt wel dat het toevoegen van zout voor een hoger kookpunt van het water zorgt, maar dit leidt er niet toe dat je pasta eerder klaar is. Waarom dan niet? Omdat je maar liefst 230 gram keukenzout nodig hebt om 1 liter water met 2 graden te verhogen. En dit komt de smaak niet ten goede...

Snufje

Wat de smaak wel ten goede komt is het toevoegen van een snuf zout aan het water. Door zout toe te voegen breng je de pasta dus op smaak. Door dit te doen tijdens het koken (en niet na afloop) wordt de smaak van de pasta versterkt.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper & LeefstijlcoachBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Floaten in een floating cabine

Floaten in een floating cabine

Floaten, het klinkt misschien heel zweverig, en eigenlijk is het dat ook. Maar wel in de letterlijke betekenis van het w...

Verschillende soorten zout

Alles over de gezondheid van de verschillende soorten zout

Zout: wie gebruikt het niet in meer of mindere mate? Zonder zout zijn veel maaltijden toch wat smakeloos. Alhoewel tevee...

Zo maak je een gezonde lunch

Zo maak je een gezonde lunch

Lunchen is iets wat je dagelijks doet. Het is één van de drie hoofdmaaltijden van de dag en daarmee erg belangrijk. Maar...

Lijnzaad boost je Spijsvertering en Hartgezondheid

6 Voordelen van lijnzaad (is het een superfood of toch niet?)

Als ik je zou vragen om vijf superfoods op te noemen, is de kans groot dat je lijnzaad opnoemt.  De bruine zaden zijn r...

orzo pastasoort

Orzo: De Gezondheidsvoordelen (incl. Heerlijk Orzo Recept)

Is orzo pasta of is het rijst?  Het is niet gek dat orzo deze vraag oproept, als je de vorm van deze kleine korrelt...

wakame en zeewier

Wakame: een eetbaar zeewier met vele gezondheidsvoordelen

Wakame is een eetbaar zeewier dat al eeuwenlang in Japan en Korea wordt gekweekt. Het behoort tot de bruinwieren en groe...

onvoldoende water drinken

Gevaren van te weinig water drinken ( +tips om meer te drinken)

Heb je regelmatig last hebt van hoofdpijn of spierpijn? Of voel je je soms slapjes of heb je moeite met afvallen? Grote ...

Lees wat je gemist hebt

13709 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'