Waarom voegen we zout toe aan kookwater?

Waarom voegen we zout toe aan kookwater?

Er zijn verschillende redenen waarom je ervoor kan kiezen om natriumchloride, oftewel zout, aan je water toe te voegen wanneer je bijvoorbeeld pasta kookt.

Kookpunt

Vaak wordt gedacht dat het water eerder kookt, wanneer je er zout aan toevoegt. Het klopt wel dat het toevoegen van zout voor een hoger kookpunt van het water zorgt, maar dit leidt er niet toe dat je pasta eerder klaar is. Waarom dan niet? Omdat je maar liefst 230 gram keukenzout nodig hebt om 1 liter water met 2 graden te verhogen. En dit komt de smaak niet ten goede...

Snufje

Wat de smaak wel ten goede komt is het toevoegen van een snuf zout aan het water. Door zout toe te voegen breng je de pasta dus op smaak. Door dit te doen tijdens het koken (en niet na afloop) wordt de smaak van de pasta versterkt.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, GezondheidswetenschapperBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

VoedingVoeding

In welke producten zit meer zout dan je verwacht?

Zout bevat het mineraal natrium. Een teveel aan zout kan de bloeddruk verhogen waardoor er meer risico ontstaat op het o...

Gezond levenGezond leven

Kan ik meer zout eten als ik extra water drink?

Het zout dat je binnenkrijgt via je voeding kan niet simpelweg verdund worden door extra water te drinken. Het heeft dus...

SportenSporten

Hebben sporters meer zout nodig?

Vaak hoor je dat sporters mineralen aanvullen door bijvoorbeeld supplementen. Maar is dit nodig? Sporten en zout Tijde...

VoedingsstoffenVoedingsstoffen

Welke voeding is van nature rijk aan zout?

Van nature zit er niet veel zout in voedsel. Zout wordt voornamelijk toegevoegd aan bewerkt voedsel zoals chips, kruiden...

MedischMedisch

Waarom eten we zo graag vet, zout en zoet voedsel?

Waarom we zo graag vet, zout en zoet voedsel eten is voor een deel te verklaren aan de smaak. De zoete smaak van suiker ...

Toon meer (347)