Is het gezond om rauwe eieren te eten?

Hoewel er traditioneel gezien rauwe eieren verwerkt worden in voedingsmiddelen zoals mayonaise en tiramisu, wordt het door het RIVM afgeraden om rauwe eieren te eten. Rauwe eieren kunnen namelijk salmonella bacteriën bevatten, welke bij infectie (milde) darmklachten kunnen veroorzaken. Klachten zijn onder andere buikpijn, diarree, misselijkheid en overgeven. Deze klachten zijn vaak binnen 72 uur na infectie merkbaar en kunnen drie tot zeven dagen aanhouden.

Volgens de Voedingswaardetabel is de voedingswaarde van een rauw ei bovendien slechter dan dat van een gekookt ei. Zo zit er in rauw ei meer cholesterol, namelijk 350 mg per 100 g ei, terwijl een gekookt eitje maar 320 mg per 100 g gekookt ei bevat.

Bij verhitting van het ei wordt de Salmonella eventueel (als het een besmet ei is) gedood en kun je het ei veilig eten. Een oplossing om toch rauwe eieren door gerechten te gebruiken is door het ei te pasteuriseren.

Geschreven door

Gezondeten.nl Voedingswetenschapper Julia Haarhuis

Julia Haarhuis

Voedingswetenschapper

Mogelijk ook interessant om te weten

Hoe pasteuriseer je een ei en waarom is dit belangrijk?

Julia Haarhuis
Het wordt afgeraden om rauwe eieren te eten vanwege het risico op een Salmonella-infectie, maar voor sommige recepten zijn rauwe eieren een belangrijk...

Is er een verschil tussen bruine en witte eieren?

Simone de Lange
De meeste Nederlanders hebben een voorkeur voor bruine eieren. Dit komt doordat witte eieren geassocieerd worden met legbatterijkippen. Tegenwoordig i...

Veroorzaken rauwe groenten winderigheid?

Sabrina Porru
Ja, voor veel mensen kan het eten van onder andere rauwe groente leiden tot winderigheid. De overgang naar voeding met veel vezels, zoals rauwe groent...

Zijn biologische eieren gezonder dan gewone eieren?

Rabia Kechouh
In biologische en gewone eieren zitten dezelfde hoeveelheden voedingsstoffen volgens het Voedingscentrum. Kippen van biologische eieren hebben betere ...

Hoeveel eieren eten Nederlanders gemiddeld per jaar?

Aisha Kaars
Consumptie Nederlanders eten gemiddeld per jaar zo'n negentig eieren, dat blijkt uit de voedselconsumptiepeilingen van het RIVM. Het gaat hier om eie...
Toon meer (873)
Volg ons