Is het eten van veel MSG of ve-tsin gevaarlijk

Mononatriumglutamaat (MSG), ook bekend als ve-tsin of E621, is het natriumzout van glutaminezuur (een aminozuur of bouwsteen van eiwit). MSG komt van nature voor in sommige voedingsmiddelen, waaronder tomaten en kaas.

Van oudsher

De commerciële synthese van MSG begon in 1909. Oorspronkelijk werd het gemaakt door de hydrolyse van natuurlijke eiwitten uit bijvoorbeeld tarwemeel en sojavlokken. Tegenwoordig wordt MSG gemaakt door bacteriële fermentatie. MSG wordt bij het koken gebruikt als smaakversterker met een umami-smaak die de hartige smaak van voedsel intensiveert. MSG wordt veel gebruikt in bouillonblokjes, soepen, ramen, jus, stoofschotels, kruiden en hartige snacks.

Onderzoek naar veiligheid

Het is een populaire overtuiging dat MSG hoofdpijn en andere gevoelens van ongemak kan veroorzaken, ook wel bekend als 'Chinees restaurantsyndroom'. Onderzoeken tonen echter dergelijke effecten niet aan wanneer MSG wordt gecombineerd met voedsel in normale concentraties. Een samenvatting van de verschillende onderzoeken naar de effecten van MSG op de gezondheid werd gepubliceerd in 2000. De uiteindelijke conclusie was dat door het ontbreken van wetenschappelijk bewijs voor schadelijke effecten, de stof beschouwd kon worden als een veilig additief voor voedingsmiddelen. Alleen bij de inname van de pure stof in grote hoeveelheden werden subjectieve symptomen waargenomen bij mensen die zichzelf als overgevoelig voor deze stof beschouwden. In het algemeen kan dus worden geconcludeerd dat de inname van MSG veilig is.

Geschreven door

Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Desiré van der Kruk

Diëtist & Eigenaresse van Jouwfoodplan.nl

Mogelijk ook interessant om te weten

Waarom vinden we smaken met ve-tsin zo lekker?

Rabia Kechouh
Ve-tsin, ook wel mononatriumglutamaat, smaakt lekker vanwege de stofjes natrium en glutamaat. Natrium is een zout en geeft dus een zoute smaak. Glutam...

Wat is de smaak umami?

Rabia Kechouh
Umami is één van de vijf basissmaken die wij proeven bij het eten en drinken. De andere vier basissmaken zijn zoet, zuur, zout en bitter...

Kan pittig eten gevaarlijk zijn?

Melissa Verlaan
Pittig eten is over het algemeen niet gevaarlijk. Pikant eten kan je een warm en branderig gevoel in de mond of het maag-darmstelsel geven door de sto...

Kan je oranje worden door het eten van wortelen?

Alicia Izeboud
Wortelen bevatten, net als pompoenen en zoete aardappel, het stofje bètacaroteen. Bètacaroteen is een antioxidant, een voorloper van vitamine A en een...

Wat is ondervoeding en hoe ontstaat het?

Johnny van Schooneveld
Ondervoeding houdt in dat iemand te weinig energie binnenkrijgt in vergelijking met de behoefte. Dit gaat vaak samen met gewichtsverlies. Een groot de...
Toon meer (637)
Volg ons