Worden er in Nederland voldoende vezels gegeten?

Worden er in Nederland voldoende vezels gegeten?

In Nederland eten volwassenen gemiddeld 20 gram vezels per dag. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM. Dat komt ongeveer overeen met 100 gram volkorenpasta, drie volkoren boterhammen en 200 gram groente. Volgens de Gezondheidsraad is 20 gram te weinig en bevelen zij een richtlijn van 30 tot 40 gram aan.

Voedingsvezels zijn een type koolhydraat dat niet in het lichaam wordt verteerd. Vezels dragen bij aan een goede darmfunctie, een gezonder gewicht en verlagen het risico op bepaalde ziektes zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Om die redenen is het van belang om voldoende vezels binnen te krijgen.

Voedingsmiddelen die de vezelinname kunnen verhogen zijn onder andere volkoren producten, diverse groenten en fruit, peulvruchten, noten en zaden.

Bericht bewaren
Beoordeel
Aisha Kaars beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Producten Producten

Zijn toegevoegde (synthetische) vezels net zo gezond als natuurlijke vezels?

Uit laboratoriumanalyse blijkt dat er geen onderscheid gemaakt kan worden tussen synthetische vezels en natuurlijke vezels. H...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Zitten er minder vezels in sap en smoothies dan in heel fruit?

Persen of pureren? Als je fruit perst om sap te maken, gaat een groot deel van de vezels verloren. Zo bevat vers geperste si...

Algemeen Algemeen

Wat wordt er het meest gegeten en gedronken in Nederland?

Consumptiecijfers In Nederland wordt door het RIVM door middel van een onderzoek genaamd 'Wat eet Nederland' bijgehouden hoe...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Zitten er vezels in maismeel?

Er zitten vezels in maismeel, zoals in elk ander graan. Maismeel is gemaakt van de zaden van een maiskolf. Hoeveel vezels zi...

Algemeen Algemeen

Hoeveel vlees wordt er gemiddeld gegeten in Nederland?

Hoewel er steeds meer vegetarische producten op de markt komen, wordt vlees nog steeds dagelijks door veel mensen in Nederlan...

Toon meer (1168)
Volg ons