Het laag glycemische dieet of het GI dieet is gebaseerd op de snelheid waarmee koolhydraten worden afgebroken en als glucose worden opgenomen in de bloedbaan. Dit noemen we de glycemische index.
Voordelen laag glycemische producten
Ieder voedingsmiddel heeft een eigen glycemische index. Het laag glycemische dieet gaat er vanuit dat producten met een lage GI, dus een trage opname, beter zijn voor de gezondheid. Vaak zijn dit producten met veel vezels waardoor er goede verzadiging optreed en men dus minder de neiging heeft tot dooreten. De grote hoeveelheid vezels dragen ook bij aan een gezondere darmflora.
Daarnaast zorgen laag glycemische voedingsmiddelen voor een stabielere bloedsuiker waardoor minder insulinedipjes optreden. Hierdoor voel je je over het algemeen wat fitter. Ook zouden er minder laaggradige ontstekingen optreden in het lichaam waardoor de kans op verouderingsziekten afneemt.
Variatie
Wanneer je alleen maar voor producten zou kiezen met een laag glycemische index, kun je nog steeds een gezond en gevarieerd eetpatroon creëren. Zo hebben producten als volkoren pasta, peulvruchten, noten en verschillende soorten groente- en fruit een laag glycemische index. Omdat eiwitrijke en vetrijke producten weinig tot geen koolhydraten bevatten kunnen deze gewoon gegeten worden.