DNA
Het Paleodieet is een manier van eten die de vroegere jagers en verzamelaars ook volgden. Jagers en verzamelaars aten meer vlees, vis, groenten en fruit. Daarnaast aten zij geen granen en dronken zij geen melk. De mensen die het Paleodieet volgen geloven dat het menselijk lichaam zich heeft aangepast op deze vroegere eetwijze en dat nieuwe eetgewoonten, zoals granen en zuivel eten, niet goed voor de gezondheid zijn omdat ons DNA hier niet op aangepast is.
Wat wel en wat niet
Het Paleodieet bevat weinig koolhydraten en meer eiwitten en vetten. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen verzadigde en onverzadigde vetten. Ander voedsel dat vermeden wordt in het Paleodieet zijn toegevoegde suikers en zout, bewerkte voedingsmiddelen, peulvruchten en groenten die tot de nachtschadefamilie behoren. Dit zijn onder andere aardappelen, paprika's en tomaten. Voedsel dat wel wordt gegeten in het Paleodieet zijn bijvoorbeeld eieren, noten en zaden.
Nadelen
Er is weinig bewijs dat het Paleodieet gezonder is dan de huidige aanbevolen eetwijze van de Nederlandse Gezondheidsraad en het Voedingscentrum. Het Paleodieet bevat goede punten, maar ook minder goede punten. Het is bijvoorbeeld goed dat toegevoegde suikers en zout worden vermeden en dat bewerkte voedingsmiddelen links gelaten worden. Ook de hoeveelheid groenten en fruit is gunstig voor de gezondheid. Maar met het dieet krijg je ook veel verzadigde vetten uit vlees binnen en harde vetten, zoals kokosolie. Verzadigde vetten kunnen het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Het eten van veel rood vlees kan daarbij een verhoogd risico op darmkanker geven. Daarnaast kan het dieet een tekort geven op vezels en calcium door het vermijden van granen, peulvruchten en melk. Volkoren graanproducten kunnen juist het risico op hart- en vaatziekten verlagen en peulvruchten verlagen het slechte LDL-cholesterol in het bloed. Deze twee gezondheidsvoordelen worden gemist in het Paleodieet.