Wat is het Paleodieet?

Wat is het Paleodieet?

DNA

Het Paleodieet is een manier van eten die de vroegere jagers en verzamelaars ook volgden. Jagers en verzamelaars aten meer vlees, vis, groenten en fruit. Daarnaast aten zij geen granen en dronken zij geen melk. De mensen die het Paleodieet volgen geloven dat het menselijk lichaam zich heeft aangepast op deze vroegere eetwijze en dat nieuwe eetgewoonten, zoals granen en zuivel eten, niet goed voor de gezondheid zijn omdat ons DNA hier niet op aangepast is.

Wat wel en wat niet

Het Paleodieet bevat weinig koolhydraten en meer eiwitten en vetten. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen verzadigde en onverzadigde vetten. Ander voedsel dat vermeden wordt in het Paleodieet zijn toegevoegde suikers en zout, bewerkte voedingsmiddelen, peulvruchten en groenten die tot de nachtschadefamilie behoren. Dit zijn onder andere aardappelen, paprika's en tomaten. Voedsel dat wel wordt gegeten in het Paleodieet zijn bijvoorbeeld eieren, noten en zaden.

Nadelen

Er is weinig bewijs dat het Paleodieet gezonder is dan de huidige aanbevolen eetwijze van de Nederlandse Gezondheidsraad en het Voedingscentrum. Het Paleodieet bevat goede punten, maar ook minder goede punten. Het is bijvoorbeeld goed dat toegevoegde suikers en zout worden vermeden en dat bewerkte voedingsmiddelen links gelaten worden. Ook de hoeveelheid groenten en fruit is gunstig voor de gezondheid. Maar met het dieet krijg je ook veel verzadigde vetten uit vlees binnen en harde vetten, zoals kokosolie. Verzadigde vetten kunnen het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Het eten van veel rood vlees kan daarbij een verhoogd risico op darmkanker geven. Daarnaast kan het dieet een tekort geven op vezels en calcium door het vermijden van granen, peulvruchten en melk. Volkoren graanproducten kunnen juist het risico op hart- en vaatziekten verlagen en peulvruchten verlagen het slechte LDL-cholesterol in het bloed. Deze twee gezondheidsvoordelen worden gemist in het Paleodieet.

Rabia Kechouch beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Rabia Kechouh, Diëtist i.o.BSc Voeding en diëtiek

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Gezondeten.nl Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Vetten, onderschat maar onmisbaar in een gezond eetpatroon

Vetten, zijn ze vet belangrijk? Of kun je er beter voor zorgen dat je niet te veel van deze stofjes binnenkrijgt? Over ...

De aardpeer, vergeten groenten die je niet mag vergeten

Vergeten groenten, herken jij deze mondkost van vroeger nog?

Het begrip “vergeten groenten” zegt letterlijk wat het is; groenten die we vergeten zijn. Het gaat vaak om groenten wel...

DASH dieet - bloeddruk verlagen en afvallen

DASH dieet - bloeddruk verlagen en afvallen

Het DASH dieet is in eerste instantie ontwikkeld om je bloeddruk te verlagen. Onderzoekers in Amerika merkten dat je oo...

Is melk gezond of ongezond?

Melk: de gezondheidsvoordelen en -nadelen op een rij

De gemiddelde Nederlander is opgegroeid met melk. Je zou er groot en sterk door worden. Maar is melk zo gezond als we vr...

Verschillende soorten zout

Alles over de gezondheid van de verschillende soorten zout

Zout: wie gebruikt het niet in meer of mindere mate? Zonder zout zijn veel maaltijden toch wat smakeloos. Alhoewel tevee...

rood vlees

Rood vlees: is het schadelijk voor je gezondheid?

Een malse, sappige hamburger met een flinke laag saus en een plakje gesmolten kaas. Geserveerd op een knapperig broodje ...

Verlaag je cholesterol

Cholesterol: oorzaken en gevolgen van een te hoog cholesterolgehalte

Aan cholesterol kleeft een negatieve klank, omdat een te hoge waarde in verband wordt gebracht met aderverkalking en een...

Lees wat je gemist hebt

14368 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'