Het South Beach-dieet is een dieet dat is ontstaan in de jaren '90 in Florida door de cardioloog Dr Arthur Agaston. Zijn doel met dit dieet was om mensen met bepaalde aandoendingen, zoals obesitas, diabetes en overgewicht, gewicht te laten verliezen waardoor hun risico op hart- en vaatziektes zou worden verminderd.
Koolhydraatbeperking
Het South beach dieet is verdeeld in drie fases. In de eerste fase worden bepaalde koolhydraten niet gegeten. Dit zijn gerafineerde koolhydraten waaronder brood, koek en andere bewerkte graanproducten, maar worden koolhydraten in het algemeen ook beperkt. Wel mogen in deze fase groenten, bepaalde vetten en magere eiwitbronnen worden genuttigd. In deze eerste fase vallen mensen die dit dieet volgen het meeste af.
Gewichtsbehoud
In de tweede fase mogen er weer meer koolhydraten worden genuttigd zoals vezelrijke graanproducten en fruit. Fase drie, de laatste fase, is voornamelijk gericht op het behouden van het gewicht. Dit wordt gedaan door het nuttigen van drie voedzame maaltijden per dag die bestaan uit volkoren producten, groente, fruit, gezonde vetten en eiwitten.
Wanneer mensen alsnog weer aankomen na het dieet wordt aangeraden dat men weer terugkeert naar fase één om het aangekomen gewicht weer te verliezen.
Vocht versus vet
Hoewel mensen bij dit dieet gewicht verliezen is dit in het begin vaak veel vocht doordat het lichaam de glycogeenvoorraaden gebruikt. Dit kan dus betekenen dat iemand wel gewicht verliest maar relatief weinig vet.
Tekorten
Daarnaast kan het South Beach-dieet ook de kans op bepaalde tekorten vergroten omdat het vaak weinig calorieën bevat en bepaalde producten vermijdt. Zo is er onder andere een risico op een te lage vezelinname en te weinig vitamine A.