Is het gezond om vetvrij te eten?

Is het gezond om vetvrij te eten?

Slechte vetten in bijvoorbeeld koekjes en vette snacks kun je beter mijden. Maar goede vetten uit olie, noten, vis en avocado zijn essentieel voor je lichaam. Als mensen willen afvallen gaan ze vaak vetten uit hun dieet verbannen. Een vetvrij dieet is echter geen gezonde optie om af te vallen. 

De functie van vet 

Vet, als voedingsstof of lichaamsvet, heeft verschillende voordelen en functies voor ons lichaam.

Opname van vitamines Vet dient voor opname van vitamines A, D, E en K. Deze vitamines lossen alleen in vet op.
Bescherming Vet dient als bescherming tegen kou. Ook beschermt lichaamsvet de organen en zenuwcellen tegen beschadiging. 
Energiereservoir Je lichaam haalt veel energie uit vetten. Je lichaam kan deze energie opslaan, en er ieder moment gebruik van maken.
Bouwstof Vetten worden als bouwstof gebruikt in voor onze hersenen, zenuwen en hormonen.
Verzadiging Als je vetten eet, heb je minder snel weer trek.

Macronutriënten 

De meest gebruikte verhouding tussen macronutriënten in ons voedingspatroon is 50% koolhydraten, 20% eiwit en 30% vet. Als je structureel afwijkt van deze verhouding, is de kans groot dat je tekorten in je voeding krijgt. Daarom zou een goede voedingsdeskundige of diëtist nooit een eetpatroon voorstellen waarbij bepaalde voedingsstoffen compleet worden weggelaten. Je lichaam heeft vetten gewoon nodig om goed te kunnen functioneren. 

Tips voor minder verzadigd vet

Er bestaan twee soorten vet: verzadigde en onverzadigde vetten. Verzadigde vetten verhogen het ongunstige cholesterol in je bloed. Onverzadigd vet past daarentegen wel in een gezond voedingspatroon, omdat onverzadigd vet het LDL-cholesterol van het bloed verlaagt. Het advies is dan ook om verzadigde vetten te vervangen voor onverzadigde vetten. Dit vermindert de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten.

  • Kies voor de zachte soorten vet, zoals halvarine voor op brood en gebruik voor de bereiding van maaltijden olie of vloeibaar bak- en braadvet.
  • Kies zo min mogelijk voor vet vlees, volle zuivel, koek, gebak en vette snacks. Hier zit veel verzadigd vet in. Vervang deze producten door producten met onverzadigde vetten zoals vette vis, noten en avocado.
  • Kies daarnaast voor magere of halfvolle zuivelproducten.

Portiecontrole

Ondanks dat vetten dus noodzakelijk zijn voor ons lichaam is het wel belangrijk om niet te veel vet binnen te krijgen. De reden hiervoor is dat 1 gram vet 9 calorieën levert. Let er dus op dat, wanneer jouw voedingspatroon veel vetten bevat, je ook veel calorieën binnenkrijgt. Dit kan ongunstig zijn voor je gewicht. 

Bericht bewaren
Beoordeel
Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Gezond leven Gezond leven

Wat zijn misleidende teksten op productverpakking­e­n­?

Wat misleidend is op productverpakkingen is voor iedereen anders. In de Europese levensmiddelenwetgeving zijn er wel een...

Medisch Medisch

Hoe laat ik mijn peuter gezond eten wanneer hij eten weigert?

Vanaf het tweede levensjaar komen kinderen in de peuterpuberteit. Dit wordt ook wel de nee-fase genoemd. Hierin ontdekke...

Gezond leven Gezond leven

Hoe gezond ben je als je gezond eet?

Hoe gezond je bent als je gezond eet is heel moeilijk te zeggen. Als je een gezond eetpatroon hebt, krijg je veel bouwst...

Medisch Medisch

Hoe kan ik mezelf disciplineren om gezond te eten?

Van jezelf eisen dat je altijd gemotiveerd bent om gezond te eten, is simpelweg niet realistisch. Veel mensen die willen...

Diëten Diëten

Is weinig eten gezond?

Veel mensen die starten met gezond leven of afvallen hebben de neiging om te weinig te gaan eten. Ze gaan producten en v...

Toon meer (1013)
Volg ons