Slechte vetten in bijvoorbeeld koekjes en vette snacks kun je beter mijden. Maar goede vetten uit olie, noten, vis en avocado zijn essentieel voor je lichaam. Als mensen willen afvallen gaan ze vaak vetten uit hun dieet verbannen. Een vetvrij dieet is echter geen gezonde optie om af te vallen.
De functie van vet
Vet, als voedingsstof of lichaamsvet, heeft verschillende voordelen en functies voor ons lichaam.
Opname van vitamines Vet dient voor opname van vitamines A, D, E en K. Deze vitamines lossen alleen in vet op.
Bescherming Vet dient als bescherming tegen kou. Ook beschermt lichaamsvet de organen en zenuwcellen tegen beschadiging.
Energiereservoir Je lichaam haalt veel energie uit vetten. Je lichaam kan deze energie opslaan, en er ieder moment gebruik van maken.
Bouwstof Vetten worden als bouwstof gebruikt in voor onze hersenen, zenuwen en hormonen.
Verzadiging Als je vetten eet, heb je minder snel weer trek.
Macronutriënten
De meest gebruikte verhouding tussen macronutriënten in ons voedingspatroon is 50% koolhydraten, 20% eiwit en 30% vet. Als je structureel afwijkt van deze verhouding, is de kans groot dat je tekorten in je voeding krijgt. Daarom zou een goede voedingsdeskundige of diëtist nooit een eetpatroon voorstellen waarbij bepaalde voedingsstoffen compleet worden weggelaten. Je lichaam heeft vetten gewoon nodig om goed te kunnen functioneren.
Tips voor minder verzadigd vet
Er bestaan twee soorten vet: verzadigde en onverzadigde vetten. Verzadigde vetten verhogen het ongunstige cholesterol in je bloed. Onverzadigd vet past daarentegen wel in een gezond voedingspatroon, omdat onverzadigd vet het LDL-cholesterol van het bloed verlaagt. Het advies is dan ook om verzadigde vetten te vervangen voor onverzadigde vetten. Dit vermindert de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten.
- Kies voor de zachte soorten vet, zoals halvarine voor op brood en gebruik voor de bereiding van maaltijden olie of vloeibaar bak- en braadvet.
- Kies zo min mogelijk voor vet vlees, volle zuivel, koek, gebak en vette snacks. Hier zit veel verzadigd vet in. Vervang deze producten door producten met onverzadigde vetten zoals vette vis, noten en avocado.
- Kies daarnaast voor magere of halfvolle zuivelproducten.
Portiecontrole
Ondanks dat vetten dus noodzakelijk zijn voor ons lichaam is het wel belangrijk om niet te veel vet binnen te krijgen. De reden hiervoor is dat 1 gram vet 9 calorieën levert. Let er dus op dat, wanneer jouw voedingspatroon veel vetten bevat, je ook veel calorieën binnenkrijgt. Dit kan ongunstig zijn voor je gewicht.