In de hedendaagse samenleving hebben mensen geen vlees meer nodig om gezond te blijven. Vlees levert belangrijke voedingsstoffen voor ons lichaam, zoals eiwitten, vitamine B12, vitamine B1 en ijzer. Hierbij is vitamine B12 alleen in voldoende hoeveelheden te vinden in dierlijke producten zoals vlees. Eiwitten, vitamine B1 en ijzer daarentegen zijn voldoende verkrijgbaar uit plantaardige bronnen. Zo zitten er veel eiwitten in peulvruchten en noten. Vitamine B1 is te vinden in groenten, granen en aardappelen. En ijzer zit bijvoorbeeld in peulvruchten, noten, spinazie en brood.
Daarnaast zijn er verschillende voedingssupplementen met de aanbevolen dagelijkse dosering voor vitamine B12. De vitamine B12 uit supplementen wordt geproduceerd door bacteriën in een laboratorium, net zoals dat vitamine B12 in de darmen van dieren wordt geproduceerd door de bacteriën die daar aanwezig zijn.
Daarbovenop komt ook het feit dat er veel vleesvervangers verkrijgbaar zijn. Veel van deze vleesvervangers zijn rijk aan eiwitten en zijn verrijkt met de eerder genoemde vitamines en mineralen.