Dit is tegenwoordig een veel besproken onderwerp. Waar veel onderzoekers het over eens zijn is dat je het milieu het beste kunt sparen door minder dierlijke producten en meer plantaardige producten te consumeren.
De vlees- en zuivelindustrie verbruikt veel water en stoot veel CO2 uit. De vleesindustrie alleen al stoot meer CO2 uit dan al het vervoer wereldwijd bij elkaar.
Wanneer je meer plantaardige producten gaat consumeren is het belangrijk om naar de herkomst van de producten te kijken. Een product wat een hele grote afstand heeft afgelegd om in de supermarkt terecht te komen heeft een grotere impact op het milieu dan een lokaal product. In plaats van bijvoorbeeld aardbeien uit Spanje, koop Hollandse aardbeien. Of nog beter, koop lokaal bij een boer indien mogelijk.
Let ook op of het product geen grote ecologische voetprint achterlaat. Zo wordt bij het verbouwen van avocado's en amandelen veel water gebruikt. In de winter komen veel groenten en fruit vaak uit kassen. Eet bij voorkeur dan seizoensgroenten, omdat bij het telen hiervan minder energie wordt verbruikt.