Wat kan ik eten om het milieu zo veel mogelijk te sparen?

Dit is tegenwoordig een veel besproken onderwerp. Waar veel onderzoekers het over eens zijn is dat je het milieu het beste kunt sparen door minder dierlijke producten en meer plantaardige producten te consumeren.

De vlees- en zuivelindustrie verbruikt veel water en stoot veel CO2 uit. De vleesindustrie alleen al stoot meer CO2 uit dan al het vervoer wereldwijd bij elkaar.

Wanneer je meer plantaardige producten gaat consumeren is het belangrijk om naar de herkomst van de producten te kijken. Een product wat een hele grote afstand heeft afgelegd om in de supermarkt terecht te komen heeft een grotere impact op het milieu dan een lokaal product. In plaats van bijvoorbeeld aardbeien uit Spanje, koop Hollandse aardbeien. Of nog beter, koop lokaal bij een boer indien mogelijk.

Let ook op of het product geen grote ecologische voetprint achterlaat. Zo wordt bij het verbouwen van avocado's en amandelen veel water gebruikt. In de winter komen veel groenten en fruit vaak uit kassen. Eet bij voorkeur dan seizoensgroenten, omdat bij het telen hiervan minder energie wordt verbruikt.

Geschreven door

Diëtist Alicia Izeboud beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Mogelijk ook interessant om te weten

Is vegetarisch en veganistisch eten beter voor het milieu?

Terry Schouten
Wanneer je ervoor kiest om minder of geen vlees en dierlijke producen te eten, verklein je je voetafdruk. De vlees- en zuivelindustrie hebben namelijk...

Wat is de impact van het eten van eiwitten op het milieu?

Professor Bink
De voedselkeuzes die we maken hebben niet alleen invloed op onze gezondheid, maar ook op het milieu. Over het algemeen hebben dierlijke eiwitten zoal...
Diëten +1

Hoe eet je zo duurzaam mogelijk?

Desiré van der Kruk
Veel van ons voedsel wordt uit andere landen geïmporteerd, denk aan sinaasappels uit Spanje of quinoa uit Peru. Bij de transport van al deze voedingsw...

Waarom heeft sojateelt zoveel impact op het milieu?

Alicia Izeboud
De sojaboon is een ontzettend veelzijdig product. Het wordt gebruikt voor menselijke consumptie (sojamelk, sojasaus, sojaolie), voor vee consumptie en...

Hoe kan je koken met zo min mogelijk of zonder olie of boter?

Ilse Brand
Om te beginnen is het goed te weten dat olie beter is voor onze gezondheid dan vaste vetten. Je kunt beter bakken met een olie dan met een blok boter,...
Toon meer (1260)
Volg ons