De term armoedevoedsel wordt gebruikt om het voedsel aan te duiden dat mensen in armoede eten.
Voedselbank
In Nederland kan dit verwijzen naar voedsel dat mensen krijgen bij de Voedselbank. De voedselpakketten van de Voedselbank bestaan volledig uit producten die zijn gedoneerd door bedrijven. Zo helpen ze niet alleen mensen aan eten, maar gaan ze ook voedselverspilling tegen. Een voedselpakket bevat voeding voor drie dagen en is bedoeld als tijdelijke noodaanvulling op je boodschappen. De inhoud van het pakket is elke keer anders en bestaat uit zeer gevarieerde producten, zoals groente, fruit, vlees, houdbare producten, graanproducten, dranken, brood en soms verzorgingsproducten.
Goedkoop en lokaal
In derdewereldlanden duidt armoedevoedsel op de voeding die de mensen daar eten. Mensen in armoede eten vaak calorierijke, goedkope en lokale producten. Doordat het met name producten zijn die voorhanden én goedkoop zijn, verschilt het armoedevoedsel per land. Voorbeelden hiervan zijn bananen en polenta in Afrika, bananen, peulvruchten, en papaya in Zuid-Amerika, wit brood, frieten, pizza en andere diepvriesproducten in Noord-Amerika.
Geraffineerde producten (zoals witte rijst en wit brood), frieten, peulvruchten en (bewerkt) vlees worden wereldwijd veel gegeten door mensen in armoede.