Een gezond voedingspatroon kan gedefinieerd worden aan de hand van de Schijf van Vijf. Deze bestaat uit veel groente, fruit, volkoren graanproducten, bonen, olie en noten, en juist wat minder vlees en zuivel. Eten volgens de Schijf van Vijf is tegelijkertijd ook duurzamer dan het huidige (gemiddelde) voedingspatroon in Nederland.
Definitie duurzaam
Een duurzaam voedingspatroon bestaat namelijk uit voedingsmiddelen die minder milieubelastend zijn, zoals dierlijke producten. Verder eet je gezond én duurzaam door niet meer te eten dan je nodig hebt. Bij duurzaamheid wordt naast milieu ook gekeken naar dierenwelzijn, natuurbehoud en eerlijke handel.
Compromis
Soms moet er een compromis gesloten worden tussen wat gezond en wat duurzaam is. Bijvoorbeeld, (vette) vis is gezond vanwege het hoge gehalte aan vitamines (B2, B6, B12, D, A), mineralen (jodium, fosfor, seleen) eiwitten en gezonde vetten. Echter hebben ew tegelijkertijd te maken met overbevissing en viskweek die niet altijd op een duurzame manier plaatsvindt.
De Schijf van Vijf is hierop aangepast en stelt dan ook voor om slechts eens per week vis te eten. Op die manier wordt er een compromis gesloten waarbij een beetje rekening wordt gehouden met zowel de gezondheids- én duurzaamheidsaspecten.