Wat zijn gezonde soorten olie om in te bakken?

Wat zijn gezonde soorten olie om in te bakken?

Van bijna alle pitten, noten en zaden kun je olie maken. Daarom zijn er zoveel verschillende soorten olie verkrijgbaar in de supermarkt. Sommige oliën kun je als gezond bestempelen, maar dit kan veranderen wanneer je er mee gaat bakken. In dit artikel worden daarom een aantal aandachtspunten gedeeld waar je op kunt letten wanneer je gezond wilt bakken.  

Olie versus harde vetten

In boter en andere harde vetten zitten verzadigde vetten. Je kunt daarom het beste met vloeibaar vet bakken. In oliën zitten namelijk onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten zijn beter voor ons lichaam dan verzadigde vetten. Onverzadigde vetten bevatten HDL-cholesterol. Dit is goed voor je hart en bloedvaten. 

Olie om in te bakken

Als je iets wilt bakken in olie is het goed om een olie te kiezen met een neutrale smaak en een hoog rookpunt. Het rookpunt is het moment waarop componenten afbrekene, zoals antioxidanten en aanwezige vrije vetzuren. Hierdoor ontstaan er schadelijke stoffen.

Onderstaande oliesoorten zijn geschikt om in te bakken:

Minder gezonde keuzes

Naast bovengenoemde oliën zijn er nog andere soorten olie die niet bedoeld zijn om mee te bakken. Niet alle oliën zijn namelijk geschikt om te verhitten. Het kan zelfs ongezond zijn omdat er kankerverwekkende stoffen kunnen ontstaan. Deze worden PAK’s genoemd: polycyclische aromatische koolwaterstoffen. Je kunt deze olie beter in koude gerechten gebruiken. De volgende oliën zijn niet geschikt om mee te bakken:

  • Lijnzaadolie
  • Walnootolie
  • Extra vierge olijfolie
  • Maïsolie
  • Saffloerolie

Tips om gezond te bakken

  1. Gebruik maximaal 1 eetlepel olie per persoon, olie bevat namelijk veel calorieën.
  2. Zet de afzuigkap aan tegen fijnstof.
  3. Voorkom aanbranden.
  4. Snijd vlees in kleine stukken, zo is het snel gaar en gaan er minder voedingsstoffen verloren.
  5. Snijd aardappelen en groente zo min mogelijk, zo behoud je de meeste voedingsstoffen. 
  6. Bak niet te lang.
Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Geschreven door Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper & Eigenaar LITE LeefstijladviesBSc Health and society, HBO niveau Voedingsdeskundige

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Gezondeten.nl Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Vetten, onderschat maar onmisbaar in een gezond eetpatroon

Vetten, zijn ze vet belangrijk? Of kun je er beter voor zorgen dat je niet te veel van deze stofjes binnenkrijgt? Over ...

Tea Tree olie

Tea Tree olie: Voordelen, Nadelen en Risico's

Wist je dat Tea Tree olie (merknaam: Tea Tree Oil) gezonde, verzorgende en geneeskrachtige eigenschappen heeft? Deze ol...

Een verstopt oor verhelpen met olijfolie

Een verstopt oor verhelpen met olijfolie

Oorsmeer is gezond; de oren hebben een zelfreinigende functie. Daarbij beschermt het je gehoorgang en je trommelvlies. E...

Meiraapjes voordelen

Meiraapjes: Voedingsstoffen, Bereiding en Recept

Meiraapjes zijn één van de bekendste vergeten groente. Dit zijn groenten die eeuwenlang gegeten werden, maar die inmidde...

Olijfolie: Gezondheidsvoordelen en Tips om te bakken

Olijfolie: Gezondheidsvoordelen en Tips om te bakken

Olijfolie wordt in veel gerechten gebruikt. Het biedt een hele reeks aan gezondheidsvoordelen, waarbij met name de posit...

arachideolie

Arachideolie: kun je deze olie onbeperkt gebruiken in de keuken?

Met arachideolie of wel pindaolie kun je alle kanten op. Je kunt arachide olie gebruiken als saladedressing of er je aar...

kokosolie

Kokosolie: de gezondheidsvoordelen en risico's van deze populaire olie

Kokosolie is uitgegroeid tot een van de populairste oliën voor in de keuken. Het is in veel Aziatische en Zuid-Amer...

Lees wat je gemist hebt

9828 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'