Wat zijn gezonde soorten olie om in te bakken?

Wat zijn gezonde soorten olie om in te bakken?

Van bijna alle pitten, noten en zaden kun je olie maken. Daarom zijn er zoveel verschillende soorten olie verkrijgbaar in de supermarkt. Sommige oliën kun je als gezond bestempelen, maar dit kan veranderen wanneer je er mee gaat bakken. In dit artikel worden daarom een aantal aandachtspunten gedeeld waar je op kunt letten wanneer je gezond wilt bakken.  

Olie versus harde vetten

In boter en andere harde vetten zitten verzadigde vetten. Je kunt daarom het beste met vloeibaar vet bakken. In oliën zitten namelijk onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten zijn beter voor ons lichaam dan verzadigde vetten. Onverzadigde vetten bevatten HDL-cholesterol. Dit is goed voor je hart en bloedvaten. 

Olie om in te bakken

Als je iets wilt bakken in olie is het goed om een olie te kiezen met een neutrale smaak en een hoog rookpunt. Het rookpunt is het moment waarop componenten afbrekene, zoals antioxidanten en aanwezige vrije vetzuren. Hierdoor ontstaan er schadelijke stoffen.

Onderstaande oliesoorten zijn geschikt om in te bakken:

  • Zuivere olijfolie
  • Zonnebloemolie
  • Avocado olie
  • Koolzaadolie
  • Arachideolie

Minder gezonde keuzes

Naast bovengenoemde oliën zijn er nog andere soorten olie die niet bedoeld zijn om mee te bakken. Niet alle oliën zijn namelijk geschikt om te verhitten. Het kan zelfs ongezond zijn omdat er kankerverwekkende stoffen kunnen ontstaan. Deze worden PAK’s genoemd: polycyclische aromatische koolwaterstoffen. Je kunt deze olie beter in koude gerechten gebruiken. De volgende oliën zijn niet geschikt om mee te bakken:

  • Lijnzaadolie
  • Walnootolie
  • Extra vierge olijfolie
  • Maïsolie
  • Saffloerolie

Tips om gezond te bakken

  1. Gebruik maximaal 1 eetlepel olie per persoon, olie bevat namelijk veel calorieën.
  2. Zet de afzuigkap aan tegen fijnstof.
  3. Voorkom aanbranden.
  4. Snijd vlees in kleine stukken, zo is het snel gaar en gaan er minder voedingsstoffen verloren.
  5. Snijd aardappelen en groente zo min mogelijk, zo behoud je de meeste voedingsstoffen. 
  6. Bak niet te lang.
Bericht bewaren
Beoordeel
Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

VoedingsstoffenVoedingsstoffen

Hoe kan je koken met zo min mogelijk of zonder olie of boter?

Om te beginnen is het goed te weten dat olie beter is voor onze gezondheid dan vaste vetten. Je kunt beter bakken met ee...

DiëtenDiëten

Hoe bereid ik mijn avondeten zonder olie of boter?

Er zijn verschillende manieren om je avondeten te bereiden zonder gebruik te maken van bakolie of boter. Je kunt bijvoor...

VoedingVoeding

Hoeveel calorieën zitten er in een pannenkoek?

Heerlijk! Die Nederlandse pannenkoeken als ontbijt, middageten of avondeten... Maar er kunnen veel calorieën in zitten, ...

VoedingVoeding

Hoeveel calorieën zitten er in een oliebol?

Een oliebol heeft een gewicht van ongeveer 65 gram en bevat 161 kilocalorieën. Neem je er een met krenten en rozijnen, d...

Gezond levenGezond leven

Kan je op een gezonde manier frituren?

Frituren en gezondheid Je eten bereiden in frituurvet is altijd minder gezond dan andere manieren van eten bereiden zoa...

Toon meer (1342)
Volg ons