Van bijna alle pitten, noten en zaden kun je olie maken. Daarom zijn er zoveel verschillende soorten olie verkrijgbaar in de supermarkt. Sommige oliën kun je als gezond bestempelen, maar dit kan veranderen wanneer je er mee gaat bakken. In dit artikel worden daarom een aantal aandachtspunten gedeeld waar je op kunt letten wanneer je gezond wilt bakken.
Olie versus harde vetten
In boter en andere harde vetten zitten verzadigde vetten. Je kunt daarom het beste met vloeibaar vet bakken. In oliën zitten namelijk onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten zijn beter voor ons lichaam dan verzadigde vetten. Onverzadigde vetten bevatten HDL-cholesterol. Dit is goed voor je hart en bloedvaten.
Olie om in te bakken
Als je iets wilt bakken in olie is het goed om een olie te kiezen met een neutrale smaak en een hoog rookpunt. Het rookpunt is het moment waarop componenten afbrekene, zoals antioxidanten en aanwezige vrije vetzuren. Hierdoor ontstaan er schadelijke stoffen.
Onderstaande oliesoorten zijn geschikt om in te bakken:
- Zuivere olijfolie
- Zonnebloemolie
- Avocado olie
- Koolzaadolie
- Arachideolie
Minder gezonde keuzes
Naast bovengenoemde oliën zijn er nog andere soorten olie die niet bedoeld zijn om mee te bakken. Niet alle oliën zijn namelijk geschikt om te verhitten. Het kan zelfs ongezond zijn omdat er kankerverwekkende stoffen kunnen ontstaan. Deze worden PAK’s genoemd: polycyclische aromatische koolwaterstoffen. Je kunt deze olie beter in koude gerechten gebruiken. De volgende oliën zijn niet geschikt om mee te bakken:
- Lijnzaadolie
- Walnootolie
- Extra vierge olijfolie
- Maïsolie
- Saffloerolie
Tips om gezond te bakken
- Gebruik maximaal 1 eetlepel olie per persoon, olie bevat namelijk veel calorieën.
- Zet de afzuigkap aan tegen fijnstof.
- Voorkom aanbranden.
- Snijd vlees in kleine stukken, zo is het snel gaar en gaan er minder voedingsstoffen verloren.
- Snijd aardappelen en groente zo min mogelijk, zo behoud je de meeste voedingsstoffen.
- Bak niet te lang.