Kaas is een geliefd product voor veel Nederlanders. Daarom is het ook een veel gegeten product. Zo eet de gemiddelde Nederlander zo'n 32,6g kaas per dag. Dat komt neer op 11,9 kg per jaar. Nederlandse mannen tussen de 31 en 50 jaar eten gemiddeld het meeste kaas met zo'n 41,6g per dag en dus zo'n 15,2kg per jaar.
Gezondheidsvoordelen kaas
Kaas komt voor in diverse soorten en smaken. Maar vaak bevat kaas wel dezelfde voedingsstoffen.
Kaas is een bron van eiwitten, die belangrijk zijn voor de opbouw van spieren, cellen en het zorgt daarnaast voor verzadiging. Ook voor vegetariërs is kaas een goede eiwitbron. Wel is het zo dat sommige kaassoorten dierlijk stremsel bevatten en daarom niet geschikt zijn voor vegetariërs. Kazen zonder dierlijk stremsel zijn:
- Mozzarella
- Feta kaas
- Geitenkaas
- Bepaalde oude kaas
Verder bevat eiwit calcium en vitamine B12 en is daarom een goede keuze in een gezond voedingspatroon.
Kazen hebben verschillende vetgehaltes, zo bestaat er 20+, 30+ en 48+ kaas. Kaas met een vetgehalte van 20+ en 30+ vallen in de Schijf van Vijf, omdat deze lager zijn in verzadigd vet.
Belastend voor het milieu
Zuivel, en dus ook kaas, heeft een relatief grote belasting op het milieu als je het vergelijkt met bepaalde andere producten. Zo wordt met de productie van 48+ kaas drie keer zoveel CO2 uitgestoten per kilo dan ei, en wel zeven keer zoveel als voor een kilo bruine bonen.