Vis staat in de Schijf van Vijf en is daarom een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon. Dat komt door de gezonde voedingswaarde van vis. Vis bevat namelijk eiwit, omega-3 vetten, B vitamines, vitamine D en mineralen, zoals jodium, fosfor, seleen en een kleine hoeveelheid ijzer. Vette vis bevat daarnaast nog vitamine A.
Hoewel vis over het algemeen gezond is, kan kweekvis schadelijke stoffen bevatten. Dat komt doordat kweekvis soms vismeel of visolie krijgt als voer. Het kan ook zijn dat kweekvis met diergeneesmiddelen zoals antibiotica behandeld wordt. Vis dat het ASC-keurmerk heeft is kweekvis waarbij het antibioticagebruik lager was, en daarnaast met minder vismeel en meer plantaardig voer gevoerd is.
Om erachter te komen waar de vis vandaan komt, kun je de verpakking bekijken. Hierop staat namelijk wat de productiemethode van de vis was. Oftewel, of de vis van zee, zoetwater of kweek komt. In plaats van ‘kweekvis’ wordt er soms verwezen naar ‘aquacultuurproduct’. Dit is een andere benaming voor kweekvis.